روتین روزانه چیست و چرا برای موفقیت در کنکور ضروری است؟

ما انسانها مجموعهای از عادتهای رفتاریمان هستیم. هر آنچه که به آن فکر میکنیم، به زبان میآوریم و یا انجام میدهیم، نتیجهی عادتهای دیرینهای است که طی سالیان دراز از تکرار رفتارهای معین، در ذهنمان تثبیت شدهاند. تمام این عادتها میتوانند ما را در زندگی، به سمت هدفهایمان هدایت کنند و یا مسیر رسیدن به موفقیت را برای ما دشوارتر کنند. در حقیقت، شرایط و کیفیت زندگی کنونی ما، به طور مستقیم به واکنشهایی که براساس عادتهایمان بروز دادهایم، مربوط میشود.
حال برای انسانی که هدف مشخصی را در نظر گرفته است، انجام یا ترک یک سری عادات ضروری است. به عنوان مثال اگر شخصی برای موفقیت در کنکور تلاش میکند باید کاملا به این امر آگاه باشد تا بتواند از زمانی که در اختیار دارد بیشترین بهره را بگیرد.
علاوه بر اصلاح عادتها، تدوین یکسری روتین نیز احتیاج است. بسیاری بر این باورند که عادت همان روتین است، ولی در حقیقت چنین نیست.
تعریف اصلی عادت این است که عادت یک عمل پی در پی و تقریبا ناخودآگاه است در حالیکه روتین، از مجموعهای از عادتها ساخته شده است.
خب، همان مثال کنکور در مقطع ارشد یا دکترا را در نظر بگیرید، مسلما با مطالعهی دو سه ساعته در روز و بدون برنامه، کسب نتیجهی قابلقبول فقط یک سراب است. شخصی که برای این هدف میخواهد برنامهریزی کند، لزوما باید یکسری روتین(روال) روزانه برای خود تعریف کند و همینطور عادتهایش را اصلاح نماید. وقتی فرد به یک روتین عادی دست پیدا کند، از اینكه تصمیم بگیرد چه موقع و چگونه باید فعالیتهای كوچك و غیرضروری را انجام دهد، خلاصی مییابد. روتین منجر به صرفه جویی در زمان و ساخت یک زندگی آسانتر میشود. علاوه بر آن احساس امنیت به دنبال دارد.
حال که با مفهوم این دو عبارت بیشتر آشنا شدید، با یک برنامهریزی اصولی که این دو مفهوم در آن گنجانده شود میتوان به موفقیت در کنکور ارشد یا دکترا دست پیدا کرد.
در این مسیر، ترک عادات غلط و خطرناک و تقویت عادات پسندیده و بهجا و تبدیلشان به روتین روزانه بسیار حایز اهمیت میباشد. فکر میکنم ارایهی چند مثال و تعبیر، تنظیم یک برنامهی کارامد روتین را برایتان سهلتر میکند.
اعتماد به نفس: برای قبولی در آزمون داشتن اعتماد به نفس و احساس توانستن، لازم میباشد. به عقیدهی کلیه روانشناسان کسانی که از همان شروع معتقدند که درس میخوانند ولی قبول نمیشوند، قطعا قبول نمیشوند. بنابراین بسیار مهم است که حین درس خواندن امیدوار باشیم قبول میشویم تا این باور به صورت یک روتین درآید. این گام اول است.

زمانبندی: اکثرا عادت دارند فقط کتاب بهدست شوند و اسم آن را مطالعه میگذارند. برای مطالعه یک برنامهریزی دقیق نیاز است. برای این منظور باید نسبت به میزان دقیق فرصتی که در اختیار داریم مطلع باشیم. دقیقا چند ساعت فرصت مطالعه دارید؟ باید این موضوع را دقیق دقیق معلوم کنید. برای دست یافتن به این امر باید با حوصله بشینید و فکر کنید و حساب و کتاب نمایید که در هر هفته دقیقا چند ساعت میتوانید به مطالعه تنها برای کارشناسی ارشد نه برای پایانترم یا هر امتحان دیگری، وقت صرف کنید. این ساعات بسته به نوع دانشجویان فرق دارد. بعضیها کارمندند و وقت کمتری دارند. بعضیها خانه دارند و کمتر زمان دارند. بعضیها تبنلاند کمتر فرصت میکنند و بعضیها هم که تمام 24 ساعت بیکار هستند و وقت اضافهی زیادی دارند. اما باید بدانید داشتن وقت اضافه به معنای قبول شدن نیست و نداشتن وقت به معنی قبول نشدن نیست. بستگی به این مساله دارد که چگونه از فرصت اندک خود استفاده کنید.

تکرار و تکرار: قطعا تنها راهی که میتواند کمک کند دادهها رو از حافظهی کوتاه مدت خودتون به حافظهی بلند مدت انتقال دهید، تکراره. تکرار در روزهای نخست، برای زمان خریدن در روزهای فشردهی پایانی و نزدیک به آزمون، کمک بزرگی برای شماست. تکرار سبب میشود شما در روزهای پایانی زمان بسیار کمتری را برای یادآوری مفاهیم پایه صرف نمایید. به خاطر داشته باشید که هر نکته ای را هر چقدر هم تکرار کرده باشید در روزهای پایانی نیاز به مرور آن خواهید داشت. مغز شما در بازهی کوتاهی (چند ماه) با انبوهی از دادهها سرو کار داشته و نباید انتظار داشته باشید، مفهومی را که امروز به خوبی متوجه میشوید میتوانید تا روز کنکور بدون مرور در ذهنتان باقی نگهدارید. پس باید با تکرار عمر ماندگاری مطالب را در ذهنتان افزایش دهید.
سحرخیزی: محاسن عادت به سحرخیزی و تبدیل آن به یک روتین ماداماعمر بر هیچ کسی پوشیده نیست. در کشور ما و در بسیاری از کشور های موفق دنیا این مساله به یک فرهنگ و در حقیقت به یک ارزش تبدیل شده است، قطعا یک شخص کنکوری بیشتر از هر قشر دیگری نیاز دارد تا سحر خیز باشد، چون:
اولا کنکور صبح برگزار میشود و کسی که روتین سحرخیزی داشته باشد، ذهنش موقع کنکور عملکرد بهتری خواهد داشت.
دوما کسی که وقت بیشتری صرف مطالعه کند، قطعا موفقتر است، پس کسی که عادت دارد صبح زود بیدار شود مسلما وقت بیشتری برای مطالعه خواهد داشت.
سوما مسالهی افزایش قدرت اراده است، ارادهی انسان دقیقا مثل یک عضله است و باید تقویت شود، وقتی ارادهای قوی داشته باشید تقریبا هیچ چیزی از سوی خودتان نمیتواند جلوی درس خواندن و درس فهمیدنتان را بگیرد، یک تمرین خوب برای تقویت اراده، سحر خیزی است. هیچ آدم بی ارادهای نمیتواند ساعت ۵ صبح حتی چند روز متوالی از خواب بیدار شود پس باید روی ارادهی خودتان کارکنید، به قول معروف کسی که در جنگ با تختخوابش پیروز میشود و در برابر حس غریزی شدید برای خوابیدن مقاومت میکند دیگر هیچ چیز در زندگی نمیتواند او را وسوسه و یا نا امیدکند. اما فقط سحرخیزی کارساز نیست، انجام یک روتین صبحگاهی پیش از شروع مطالعه منجر به ایجاد یک عملکرد عالی خواهد شد، مثل این روتین:
بیداری راس ساعت 5صبح، ۱۵دقیقه صرف خوردن صبحانه، ۱۵دقیقه صرف مطالعهی الهام بخش، ۱۵دقیقه صرف برنامهریزی و مرور برنامهی روزانه.
چیزی که مسلم است هر کاری در ابتدا سخت است! قطعا شکلگیری یک عادت و اینکه مسیرهای عصبی جدیدی درون مغز ایجاد شود نیازمند گذر زمان است، و نکتهی حایز اهمیت در این حین آن است که تا شکلگیری این عادات صبور باشید.
درباره موسسه آموزش عالی آزاد نگاره
نگاره همواره به دنبال نوآوری و ارائه سرویس های منحصر به فرد در سراسر کشور بوده است موفقیت سالهای اخیر که اکثریت رتبه¬های تک رقمی و دو رقمی نگاره ای بودهاند، گواهی این مدعاست. امیدواریم با دلگرمی به اعتماد شما، مسیر عدالت آموزشی و ارائه خدمات با بالاترین کیفیت را به بهترین نحو ادامه دهیم و افتخار خدمت به دانش پژوهان این سرزمین را داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از موسسه آموزش عالی آزاد نگاره
دیدگاهتان را بنویسید