معرفی جامع گرایش مالی کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار (MBA)
مقدمه
یکی از منابع مهم در سازمان میزان پول، سرمایه و اعتباری است که سازمان دارد و مدیریت آن، از پایههای اساسی موفقیت سازمان در محیط رقابتی خود است و برای این کار نیاز به افراد توانمندی دارد که با دانش و تجربه خود سازمان را در مسیر صحیح، به حرکت درآورند.
تفکر مدیریت مالی از زمانهای گذشته در هر جامعه و سازمانی وجود داشته است. با پیشرفت جوامع و پیچیدهتر شدن امور مالی، این رشته نیز پیشرفت کرده و تخصصیتر شده است. از حوزههای اصلی این رشته میتوان به مدیریت ریسک، حسابداری با رویکرد آنالیز کردن، خواندن صورتهای مالی، بازارها و نهادهای سرمایهگذاری، اقتصاد و شناخت ابزارها اشاره کرد.
در این مقاله قصد داریم به بررسی جوانب مختلف گرایش مالی مدیریت کسبوکار بپردازیم.
معرفی گرایش مالی مدیریت کسب و کار
کارشناسی ارشد MBA در گرایش مالی، اطلاعاتی را در مورد مدیریت، کنترل و بررسی تامین و جمعآوری، سرمایهگذاری و منابع پولی و سرمایهای در اختیار دانشجویان قرار میدهد. این دوره فرصتهای مختلفی را در دنیای مالی ایجاد میکند و به فرد اجازه میدهد تا با تجزیه و تحلیل گزارشهای شرکت، پیشبینی روندهای تجاری، به حداکثر رساندن ارزش سهام و سودآوری، به حداقل رساندن ریسکهای مالی و مدیریت سرمایهگذاری و … آشنا شده و در حوزه مد نظر خود فعالیت کند.
تحصیل در MBA در حوزه مالی یک فرد را به توانایی، مهارت و دانش فعالیت در بخش خصوصی و همچنین دولتی مجهز میکند. فارغالتحصیلان MBA مالی همچنین میتوانند به مانند سایر گرایشها، کسبوکار خود را نیز ایجاد کنند. بسیاری از شرکتها در سطح بینالمللی فعالیتهای مالی دارند و از سوی دیگر دامنه MBA در امور مالی در سطح جهانی گسترده است؛ زیرا شرکتها در تمام دنیا خواهان متخصصان این رشته هستند.
گرایش مالی MBA به دو زیر گرایش Corporate finance و Capital market تقسیم میشود.
Corporate finance (مدیریت مالی شرکتی) معطوف به داخل سازمان است و به بررسی موضوعاتی دربار مدیر مالی شرکت، امور داخلی، سودآوری، گزارشات مالی، تصمیمگیری برای پروژه جدید و … در سازمان میپردازد.
Capital market (بازار سرمایه) رویکرد این حوزه معطوف به خارج از سازمان بوده و به بررسی بانکها، بورس و مطالب مرتبط با آن، موسسات اعتباری، سرمایهگذاری و ریسک و … میپردازد.
واحدهای درسی گرایش مالی MBA
برنامه درسی دوره کارشناسی ارشد MBA مالی به شرح زیر است:
- دروس عمومی: 11 درس شامل 8 درس الزامی + 3 درس اختیاری
- دروس تخصصی: 4 درس شامل 1 الی 2 درس الزامی + 2 الی 3 درس اختیاری
- پایاننامه: 2 درس معادل 6 واحد
دروس عمومی الزامی:
اصول حسابداری – تحلیلهای کمّی در مدیریت – رفتار سازمانی – اقتصاد مدیریت – مدیریت مالی بنگاهها – برنامهریزی استراتژیک – مدیریت بازاریابی – مدیریت عملیات
دروس عمومی اختیاری:
سه درس اختیاری عمومی از همه دروس دانشکده میتواند انتخاب شود.
دروس مقابل هم علاوه بر دروس تخصصی گرایشها قابل اخذ هستند: حقوق تجارت – روشهای تحقیق در مدیریت
دروس تخصصی گرایش مالی:
روشهای کمّی در مالی (الزامی) مدیریت سرمایهگذاری سرمایهگذاری خطرپذیر
موسسات و بازارهای مالی مهندسی مالی مالی شرکتی کاربردی
بانکداری قیمتگذاری داراییها ارزیابی و مدیریت ریسک
سرمایهگذاری و تامین مالی زمین و مسکن معادلات الگوریتمی یادگیری ماشین
مباحث منتخب در مدیریت مالی کسبوکار تکنولوژیمحور بلاکچین
مهارتهای لازم برای گرایش مالیMBA
افرادی که وارد MBA مالی میشوند باید مطلع باشند که از جنبههای کلیدی گرایش مالی MBA این است که همیشه با اعداد و ارقام سر و کار دارند و باید با تجزیه و تحلیلهای دقیق و بررسی روابط، بهترین تصمیم را اتخاذ کنند. این رشته به پویایی روزانه نیاز دارد و دقت بالایی را میطلبد.
افراد برای ورود به هر رشته و جایگاه شغلی نیازمند مجموعهای از شرایط و تواناییها و روحیه مناسب با آن جایگاه را دارند. این گرایش نیز از این قاعده مستثنا نیست و شما برای ورود به این رشته نیازمند تواناییهایی هستید که برخی از آنها عبارتند از:
- دانش ریاضی
- دانش اقتصاد
- توانمندیهای مدیریتی
- ریسکپذیری
- خلاقیت
- توانایی تصمیمگیری
- انتخاب و اقدامات مناسب تحت فشار
- توانایی تجزیه و تحلیل
- تسلط مناسب به زبان انگلیسی
بررسی بازار کار MBA مالی
به افرادی که در بدو ورود به محیط دانشگاه تصمیم به شاغل شدن میگیرند توصیه میشود برای این امر عجلهای نداشته باشند و سعی کنند تا با فضای این رشته و مسائل مربوط به آن کامل آشنا شوند. پس از گذراندن یک سال معادل 2 ترم تحصیلی و افزایش دانش و اطلاعات خود تصمیم به ورود به بازار کار بگیرند. دانشجویان ارشد MBA مالی باید در فضای خارج از دانشگاه مهارتهای مختلفی را با شرکت در دورههای آزاد کسب کنند تا با مجموعه کاملی از دانش و مهارت وارد بازار شوند؛ از جمله مهمترین این مهارتها میتوان به یادگیری نرمافزارهای لازم، آشنایی با بازارهای مالی، دریافت گواهینامههای معتبر و … اشاره کرد. با توجه به شرایط خوب بازار کار این گرایش در ایران، داشتن مدرک اصول بازار سرمایه و تحلیلگری در بازار کار از اهمیت بسیار زیادی در جایگاه شغلی شما برخوردار است.
حوزههای غالب شغلی برای ارشد مالی MBA عبارتند از:
- بازار تامین مالی و سرمایه
- هلدینگها و شرکتهای سرمایهگذاری
- مدلسازی و ارزشگذاری مالی
- مدیریت ثروت و پورتفولیو
- تحلیلگری مالی سرمایه، بدهی، منابع مالی و …
- مشاوره مالی
- بانکداری تجاری
- مدیریت ریسک و اعتبار
- مدیریت دارایی
گرایش مالی MBA در خارج از کشور
بسیاری از داوطلبان و فارغالتحصیلان این رشته علاقهمند به مهاجرت و تحصیل در گرایش مالی MBA هستند. این رشته فرصت بسیار جذابی برای اپلای و ادامه فعالیت کاری یا تحصیلی در خارج از کشور است و شما میتوانید با کسب دانش و مهارت در این رشته، برای اپلای اقدام کنید و به هدف خود برسید. در مقایسه با سایر رشتههایی که با MBA مالی همپوشانی دارند مثل مدیریت مالی، این رشته وضعیت بهتری در این زمینه دارد.
به افرادی که علاقهمند به اپلای کردن و یا کامل کردن رزومه خود هستند دریافت مدرک CFA را بسیار توصیه میکنیم. CFA کوتاه شده عبارت Chartered Financial Analyst است. بسیاری از شرکتها و موسسات بزرگ و فعال در حوزههای مالی و سرمایهگذاری، داشتن این مدرک را به عنوان پیش شرط همکاری با تحلیلگران و سرمایهگذاران در نظر میگیرند.
برخی از بهترین دانشگاههای پذیرنده MBA مالی در دنیا
- NYU Stern
- Columbia Business School
- Harvard Business School
- Stanford GSB
- Cornell Johnson
- Yale School of Management
- Georgetown McDonough School of Business
- Tuck School of Business
- UNC Kenan-Flagler
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم دید جامعی از گرایش مالی رشته MBA، فرصتهای شغلی، مهارتهای لازم و وضعیت آن در خارج از کشور و … در اختیار شما قرار دهیم تا با مطالعه آن و کمک گرفتن از توصیههای مشاوران این حوزه، بتوانید بهترین تصمیم را برای خود و آینده بگیرید.