معرفی جامع گرایش مالی کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار (MBA)

مالی

مقدمه

   یکی از منابع مهم در سازمان میزان پول، سرمایه و اعتباری است که سازمان دارد و مدیریت آن، از پایه‌های اساسی موفقیت سازمان در محیط رقابتی خود است و برای این کار نیاز به افراد توانمندی دارد که با دانش و تجربه خود سازمان را در مسیر صحیح،‌ به حرکت درآورند.

   تفکر مدیریت مالی از زمان­‌ها گذشته در هر جامعه و سازمانی وجود داشته است. با پیشرفت جوامع و پیچیده‌تر شدن امور مالی، این رشته نیز پیشرفت کرده و تخصصی‌تر شده است. از حوزه‌های اصلی این رشته می­‌توان به مدیریت ریسک، حسابداری با رویکرد آنالیز کردن، خواندن صورت­‌های مالی، بازار­ها و نهاد­های سرمایه‌گذاری، اقتصاد و شناخت ابزار­ها اشاره کرد.

   در این مقاله قصد داریم به بررسی جوانب مختلف گرایش مالی مدیریت کسب­‌وکار بپردازیم.

معرفی گرایش مالی مدیریت کسب و کار

   کارشناسی ارشد MBA در گرایش مالی، اطلاعاتی را در مورد مدیریت، کنترل و بررسی تامین و جمع‌آوری، سرمایه‌گذاری و منابع پولی و سرمایه‌ای در اختیار دانشجویان قرار می‌دهد. این دوره فرصت‌های مختلفی را در دنیای مالی ایجاد می‌کند و به فرد اجازه می‌دهد تا با تجزیه و تحلیل گزارش‌های شرکت، پیش‌بینی روندهای تجاری، به حداکثر رساندن ارزش سهام و سودآوری، به حداقل رساندن ریسک‌های مالی و مدیریت سرمایه‌گذاری و … آشنا شده و در حوزه مد نظر خود فعالیت کند.

   تحصیل در MBA در حوزه مالی یک فرد را به توانایی، مهارت و دانش فعالیت در بخش خصوصی و همچنین دولتی مجهز می‌کند. فارغ‌التحصیلان MBA مالی همچنین می‌توانند به مانند سایر گرایش‌ها، کسب‌وکار خود را نیز ایجاد کنند. بسیاری از شرکت‌ها در سطح بین‌المللی فعالیت‌های مالی دارند و از سوی دیگر دامنه MBA در امور مالی در سطح جهانی گسترده است؛ زیرا شرکت‌ها در تمام دنیا خواهان متخصصان این رشته هستند.

گرایش مالی MBA به دو زیر گرایش Corporate finance و Capital market تقسیم می‌­شود.

Corporate finance (مدیریت مالی شرکتی)   معطوف به داخل سازمان است و به بررسی موضوعاتی دربار مدیر مالی شرکت، امور داخلی، سودآوری، گزارشات مالی، تصمیم‌گیری برای پروژه جدید و … در سازمان می­‌پردازد.

 Capital market (بازار سرمایه)   رویکرد این حوزه معطوف به خارج از سازمان بوده و به بررسی بانک­‌ها، بورس و مطالب مرتبط با آن، موسسات اعتباری، سرمایه‌‌گذاری و ریسک و … می­‌پردازد.

واحدهای درسی گرایش مالی MBA

برنامه درسی دوره کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار گرایش مالی به شرح زیر است :

  • دروس اصلی: 30 واحد
  • دروس اصلی اختیاری: 6 واحد
  • دروس تخصصی اصلی: 6 واحد
  • دروس تخصصی اختیاری: 6 واحد

دروس اصلی – 30 واحد (کلیه گرایش ها)

نام درستعداد واحد
اخلاق و احکام کسب‌وکار3
اصول اقتصاد3
حسابداری برای مدیران3
مدیریت استراتژیک3
مدیریت بازاریابی3
مدیریت رفتار سازمانی3
مدیریت عملیات3
مدیریت مالی3
مدیریت منابع انسانی3
نظریه‌های سازمان و مدیریت3


دروس اصلی اختیاری: 6 واحد از دروس زیر (کلیه گرایش ها)

نام درستعداد واحد
احتمال و آمار در مدیریت3
اخلاق و ارزش‌های اسلامی برای مدیران3
ارتباطات مدیریت3
اصول تنظیم قراردادها و مذاکرات تجاری3
اصول کارآفرینی3
اقتصاد از منظر اسلام3
اقتصاد کلان3
اقتصاد مقاومتی3
پروژه پایانی3
پویایی کسب‌وکار3
تحقیق در عملیات3
تصمیم‌گیری برای مدیران3
توسعه پایدار و مسئولیت‌پذیری اجتماعی شرکتی3
توسعه و پیشرفت اسلامی3
حاکمیت شرکتی3
حقوق کسب‌وکار3
رهبری در سازمان3
رهبری و مدیریت تغییر با رویکرد اسلامی3
روش‌های تحقیق کسب و کار3
روش‌های حل مساله3
سیستم‌های اطلاعاتی مدیریت3
فضای کسب‌وکار در ایران3
مدیریت از منظر اسلام3
مدیریت پروژه3
مدیریت تغییر3
مدیریت دانش3
مدیریت ریسک3
مدیریت فناوری و نوآوری3
مدیریت کیفیت3
مشاوره3
مباحث منتخب3

دروس تخصصی: 6 واحد تخصصی اصلی + 6 واحد تخصصی اختیاری

دروس تخصصی اصلی

نام درستعداد واحد
بازارها و نهادهای مالی3
مدیریت سرمایه‌گذاری3


دروس تخصصی اختیاری (6 واحد از دروس زیر)

نام درستعداد واحد
اقتصادسنجی مالی3
بانکداری3
بیمه3
سرمایه‌گذاری و تأمین مالی املاک و مستغلات3
قوانین و مقررات مالی3
مالیه بین‌الملل3
مالیه اسلامی3
مالیه رفتاری3
مدیریت مالی در نفت ‌و گاز3
مهندسی مالی3
مباحث منتخب در مالی3
  • دانشجویان در تمام گرایش‌های تخصصی به جز گرایش عمومی مشروط بر تایید گروه آموزشی، یک درس معادل 3 واحد از 2 درس معادل 6 واحد تخصصی اختیاری می‌تواند از دروس سایر گرایش‌های تخصصی یا از دروس سایر دوره‌های مصوب تحصیلات تکمیلی، با رعایت قوانین آموزشی اخذ کنند.
  • در گرایش عمومی دانشجویان به جای 12 واحد تخصصی، باید از سایر دروس اصلی – اختیاری یا دروس تخصصی گرایش‌های دیگر با تایید گروه تحصیلی، واحد اخذ نمایند. همچنین دانشجو می‌تواند با تایید گروه آموزشی، 3 واحد از این 12 واحد را از سایر دوره‌های مصوب تحصیلات تکمیلی با رعایت قوانین آموزشی اخذ کند.
  • با تایید گروه آموزشی، دانشجویان تمامی گرایش‌ها می‌توانند پایان‌نامه 6 واحدی اخد کنند. با اخذ پایان‌نامه در گرایش‌های تخصصی، 6 واحد تخصصی اختیاری دانشجو حذف می‌شود و اخذ درس پروژه پایانی که جزو دروس اصلی اختیاری است، امکان‌پذیر نخواهد بود.
  • امکان دارد هر دانشگاه و گروه آموزشی با توجه به سیاست‌های خود در چارت‌های مذکور تغییراتی اعمال نماید.
مالی

مهارت‌های لازم برای گرایش مالیMBA

   افرادی که وارد MBA مالی می­‌شوند باید مطلع باشند که از جنبه‌های کلیدی گرایش مالی MBA این است که همیشه با اعداد و ارقام سر و کار دارند و باید با تجزیه‌ و تحلیل‌های دقیق و بررسی روابط، بهترین تصمیم را اتخاذ کنند. این رشته به پویایی روزانه نیاز دارد و دقت بالایی را می­‌طلبد.   

افراد برای ورود به هر رشته و جایگاه شغلی نیازمند مجموعه‌ای از شرایط و توانایی­‌ها و روحیه مناسب با آن جایگاه را دارند. این گرایش نیز از این قاعده مستثنا نیست و شما برای ورود به این رشته نیازمند توانایی­‌هایی هستید که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • دانش ریاضی
  • دانش اقتصاد
  • توانمندی‌های مدیریتی
  • ریسک‌پذیری
  • خلاقیت
  • توانایی تصمیم‌گیری
  • انتخاب و اقدامات مناسب تحت فشار
  • توانایی تجزیه و تحلیل
  • تسلط مناسب به زبان انگلیسی

بررسی بازار کار MBA مالی

   به افرادی که در بدو ورود به محیط دانشگاه تصمیم به شاغل شدن می‌­گیرند توصیه می­‌شود برای این امر عجله‌­ای نداشته باشند و سعی کنند تا با فضای این رشته و مسائل مربوط به آن کامل آشنا شوند.  پس از گذراندن یک سال معادل 2 ترم تحصیلی و افزایش دانش و اطلاعات خود تصمیم به ورود به بازار کار بگیرند. دانشجویان ارشد MBA مالی باید در فضای خارج از دانشگاه مهارت‌های مختلفی را با شرکت در دوره‌های آزاد کسب کنند تا با مجموعه‌ کاملی از دانش و مهارت وارد بازار شوند؛‌ از جمله مهم‌ترین این مهارت‌ها می‌توان به یادگیری نرم‌افزارهای لازم، آشنایی با بازارهای مالی، دریافت گواهینامه‌های معتبر و … اشاره کرد. با توجه به شرایط خوب بازار کار این گرایش در ایران، داشتن مدرک اصول بازار سرمایه و تحلیلگری در بازار کار از اهمیت بسیار زیادی در جایگاه شغلی شما برخوردار است.

حوزه‌های غالب شغلی برای ارشد مالی MBA عبارتند از:

  • بازار تامین مالی و سرمایه
  • هلدینگ‌­ها و شرکت­‌های سرمایه‌­گذاری
  • مدل‌سازی و ارزش‌گذاری مالی
  • مدیریت ثروت و پورتفولیو
  • تحلیلگری مالی سرمایه، بدهی، منابع مالی و …
  • مشاوره مالی
  • بانکداری تجاری
  • مدیریت ریسک و اعتبار
  • مدیریت دارایی

گرایش مالی MBA در خارج از کشور

    بسیاری از داوطلبان و فارغ‌­التحصیلان این رشته علاقه­‌مند به مهاجرت و تحصیل در گرایش مالی MBA هستند. این رشته فرصت بسیار جذابی برای اپلای و ادامه فعالیت کاری یا تحصیلی در خارج از کشور است و شما می‌توانید با کسب دانش و مهارت در این رشته، برای اپلای اقدام کنید و به هدف خود برسید. در مقایسه با سایر رشته‌هایی که با MBA مالی همپوشانی دارند مثل مدیریت مالی، این رشته وضعیت بهتری در این زمینه دارد.

   به افرادی که علاقه­‌مند به اپلای کردن و یا کامل کردن رزومه خود هستند دریافت مدرک CFA را بسیار توصیه می­کنیم. CFA کوتاه شده عبارت Chartered Financial Analyst  است. بسیاری از شرکت­‌ها و موسسات بزرگ و فعال در حوزه‌­های مالی و سرمایه­‌گذاری، داشتن این مدرک را به عنوان پیش شرط همکاری با تحلیل‌گران و سرمایه­‌گذاران در نظر می­‌گیرند.

برخی از بهترین دانشگاه‌های پذیرنده MBA مالی در دنیا

سخن پایانی

   در این مقاله سعی کردیم دید جامعی از گرایش مالی رشته MBA، فرصت‌­های شغلی، مهارت­‌های لازم و وضعیت آن در خارج از کشور و … در اختیار شما قرار دهیم تا با مطالعه­ آن و کمک گرفتن از توصیه­‌های مشاوران این حوزه، بتوانید بهترین تصمیم را برای خود و آینده بگیرید.