اهمیت خواب کافی در یادگیری + 8 راهکار تنظیم خواب
مقدمه
اهمیت خواب کافی در سال کنکور بسیار زیاد است و به سلامت جسمی و روحی داوطلب کمک زیادی میکند. از جهت دیگر تقویت ظرفیت ذهنی و حافظه بلندمدت از عوامل کلیدی موفقیت در کنکور است و استراحت کافی و منظم کمک شایانی به این موضوع میکند. در این مقاله درآمد کلی بر اهمیت خواب کافی در دوران کنکور، راهکارهایی برای ترک عادتهای نادرست، داشتن خوابی باکیفیت و همچنین تاثیرات آن بر یادگیری خواهیم داشت.
اهمیت خواب
خواب کافی و مناسب یکی از عوامل مهم برای موفقیت در طول زندگی انسانها و به ویژه در زمان امتحانات و کنکور است. همانطور که همه ما میدانیم بزرگسالان (انسانهای بالغ) روزانه به 7 تا 9 ساعت خواب نیاز دارند که این زمان با توجه به شرایط بدنی هر فرد متفاوت است.
خواب کافی و با کیفیت علاوه بر سلامت بدن افراد و بهبود حافظه آنها، باعث آرامش بدن، افزایش سطح انرژی، کاهش استرس و تثبیت مطالب در ذهن و یادگیری بهتر میشود. در این رابطه دانشمندان “دانشگاه بریستول” تحقیقاتی انجام دادهاند که “خواب” به عنوان بخش حیاتی در روند مطالعه و کیفیت دریافت درسها شناخته شد.
نکته مهم داشتن استراحت و خوابی آرام در طول شب است؛ زیرا کم خوابی و پر خوابی هرکدام به طریقی باعث برهم خوردن سیستم بدن و اختلال در ترشح هورمونها میشوند که همین امر سبب بیحالی، بیحوصلگی، گاهی خشم و عصبانیت است که بر روی مطالعه افراد تاثیر بسیار منفی میگذارد.
اختلالات خواب در دوران کنکور
اختلال در خواب و یادگیری برای داوطلبان امری رایج است؛ زیرا در این دوره استرس و اضطراب بسیار زیاد بوده و به همین جهت در این بخش به آشنایی با سه مورد از آنها میپردازیم:
1_ خوابیدن بیش از اندازه
2_ خوابیدن کمتر از حد لازم
3_ بیدار شدن و از خواب پریدن زیاد
با توجه به اهمیت خواب کافی در همه زمینهها، مورد قابل توجه که اکثر اوقات به آن اهمیت زیادی داده نمیشود، خواب ناآرام است که دلیل اصلی آن عدم استراحت کافی است. در بررسیهای انجامشده جهت علتیابی این مطلب به این نکته پی برده شد که ساعاتی که انسان خواب است، در واقع بیدار بوده و به مغز خود استراحت نمیدهد و فقط قسمت هوشیار مغز را خاموش کرده است.
از اثرات خواب زیاد میتوان به خستگی و سر درد اشاره کرد. خواب زیاد باعث کاهش بازدهی و عملکرد سلولهای مغز شده و آن را دچار پیری زودرس میکند؛ زیرا همانطور که میدانید استفاده بیشتر از مغز باعث فعالتر شدن، بهبود و تسریع روند کاری آن میشود.
عوامل مشکلزا در رابطه با خواب کم شامل عدم تمرکز، کاهش قدرت یادگیری و ضعیف شدن حافظه هستند.
در هنگام خستگی، ذهن و بدن در حالت ناپایدار قرار گرفته و در این حالت مرز دقیقی بین خواب و بیداری نیست؛ زیرا اگر مغز استراحت و خواب کافی نداشته باشد قدرت یادگیری، پردازش و دستهبندی مطالب را از دست داده و این امر باعث عدم تمرکز میشود و ذهن و بدن خسته قدرت تحلیل مطالب و یادگیری را ندارد.
برخاستن و از خواب پریدن زیاد از خواب باعث کاهش کیفیت و عمق آن شده و خواب سطحی نه تنها برای عملکرد مغز مطلوب نیست بلکه باعث مشکلات جسمانی مانند خستگی مفرط و بیحوصلگی نيز میشود. به طور کلی این سه مورد باعث برهم خوردن تعادل و بیانضباطی در تنظیم خواب شما شده که در دراز مدت باعث بروز مشکلاتی خواهد شد.
راهکارهای تنظیم خواب
در این بخش به راه حلهای داشتن خواب مناسب و با کیفیت میپردازیم.
1. تغذیه سبک
که یکی از آنها سبک بودن قبل از رفتن به رختخواب است، یعنی سعی کنید حدود 2 الی 3 ساعت قبل از آن غذای سنگین نخورید.
2. تنظیم ساعت خواب
از دیگر عوامل مهم برای داشتن خواب کافی، تنظیم کردن ساعت آن است؛ زیرا از این طریق بدن انسان به طور خودکار در زمان مشخصی از شب برای خوابیدن آماده میشود. ایجاد خلل در این روند با خواب دیر هنگام و دیر بیدار شدن در روز تاثیر مستقیمی روی مطالعه به خصوص در داوطلبان کنکور که شرایط پیچیدهتری نسبت به دیگر افراد دارند، میگذارد.
همچنین ساعت مشخصی برای شب در نظر بگیرید و چند دقیقه قبل از آن در رختخواب باشید. داشتن خواب با کیفیت در شب از خوابآلودگی و عدم تمرکز در طول روز جلوگیری کرده و زمان بیشتری برای مطالعه در اختیار افراد قرار میگیرد.
3. مطالعه
مطالعه چند صفحه کتاب غیردرسی کمک بهسزایی به این امر میکند؛ زیرا باعث آرامش فکر و خسته شدن چشم میشود. البته در تخت خود درس نخوانید؛ زیرا باعث میشود مغز شما دچار گمراهی شده و در روند خواب مشکل ایجاد کند.
4. عدم مصرف کافئین
مورد دیگر پرهیز از خوردن و آشامیدن مواد غذایی کافئیندار است؛ زیرا همانطور که میدانید کافئین در بدن باعث افزایش ضربان قلب و سطح فشار خون میشود که برای زمان قبل از خواب مناسب نیست. البته این موضوع در برخی افراد به این صورت نبوده و با مصرف کافئین ممکن است خوابآلودگی آنها افزایش یابد.
5. موسیقی
مورد بعدی گوش دادن به موسیقی کلاسیک جهت آرامش دادن به ذهن است و همچنین حداقل استفاده از تلفن همراه قبل از خواب.
6. محیط مناسب
فضایی که برای خواب انتخاب میکنید، باید آرام و تاریک بوده، در هنگام روز نور کافی را برای بیدار شدن شما داشته و دارای دمای متعادلی باشد؛ نه سرد و نه گرم.
7. استراحت مقطعی
برای رفع خستگی زیاد بهتر است در طول روز حدودا 30 دقیقه الی 45 دقیقه استراحت داشته باشید.
8. برنامهریزی
قبل از خواب لیستی از کارهای مهم و روتین روز بعد را یادداشت کنید تا برای فردا برنامه مشخصی داشته باشید و با انگیزه بیشتر به خواب بروید و سعی کنید هنگام بیدار شدن از خواب زیاد در تخت نمانید و زودتر شروع به انجام کارهایتان کنید.
سخن پایانی
خواب، بدن ما را برای عملکرد بهتر آماده کرده و در تمام طول شب به بهبود وضعیت و تجدید سلولهای از بین رفته مشغول است و تاثیر بسیار زیادی در کیفیت فعالیتهای روزمره ما دارد.
اهمیت خواب کافی در یادگیری کنکوریها که برخی از آنها دانشآموز، دانشجو و شاغل هستند بسیار مهم است؛ زیرا در روند یادگیری، فهم و تثبیت مفاهیم در ذهن آنها نقش بسیار مهمی دارد و خواب باکیفیت، درست و اصولی به از بین رفتن خستگیها، سرحال شدن و افزایش انرژی بدن کمک به سزایی میکند.
درباره موسسه آموزش عالی آزاد نگاره
نگاره همواره به دنبال نوآوری و ارائه سرویس های منحصر به فرد در سراسر کشور بوده است موفقیت سالهای اخیر که اکثریت رتبه¬های تک رقمی و دو رقمی نگاره ای بودهاند، گواهی این مدعاست. امیدواریم با دلگرمی به اعتماد شما، مسیر عدالت آموزشی و ارائه خدمات با بالاترین کیفیت را به بهترین نحو ادامه دهیم و افتخار خدمت به دانش پژوهان این سرزمین را داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از موسسه آموزش عالی آزاد نگاره
دیدگاهتان را بنویسید