دروس حفظی را چگونه مطالعه کنیم؟ + معرفی 9 راهکار
مقدمه
خواندن دروس حفظی مانند تئوریهای مدیریت و یا حسابرسی، از چالشیترین قسمتهای آمادگی برای کنکور کارشناسی ارشد و دکتری است؛ زیرا بسیاری از داوطلبان با این دروس به دلیل دشواری در به خاطر سپردن مطالبشان و ایجاد حس کند پیش رفتن، سخت ارتباط میگیرند و به سراغ باقی درسها میروند؛ اما مسئله مهم این است که با مطالعه اصولی و داشتن برنامه منظم میتوانید به راحتی از پس خواندن دروس حفظی برآیید. کلید اصلی موفقیت در پیشبرد این کار، مرور مداوم مطالب است. در این مقاله به بررسی انواع حافظه و روشهای مطالعه دروس ذهنی را بررسی خواهیم کرد.
حافظه
- حافظه به چه معنا است؟
- و چه دلایلی باعث تثبیت نشدن مباحث در ذهن ما میشوند؟
حافظه به قابلیت مغز در جمعآوری، نگهداری و یادآوری مطالب گفته میشود.
یکی از بزرگترین مشکلات کنکوریها، روش مطالعه دروس ذهنی است و هنگامی که سر جلسه کنکور دچار استرس و فراموشی میشوند، گمان میکنند در حافظه خود دچار مشکل هستند. گروهی از دانشجویان با درسهای حفظی ارتباط برقرار میکنند و گروهی دیگر، علاقهمند به حل سوالات تحلیلی هستند و از حفظ کردن بیزارند. این اتفاق بیشتر برای داوطلبانی که ذهن منطقی و تحلیلی دارند پیش میآید.
از این رو پیدا کردن روش مناسبی جهت به خاطر سپردن درسهای نظری، کمک شایانی به دسته دوم از داوطلبان میکند.
باید به خاطر داشته باشیم، یادگیری در مغز ما زمانی رخ میدهد که اطلاعات دریافتی از مطالب مطالعه شده از طریق حواس پنجگانه تمامی مراحل حافظه را طی کند و وارد حافظه بلند مدت شود.
انواع حافظه
در ابتدا باید در نظر داشت که حافظه به 3 دسته تقسیم میشود:
- حافظه کوتاهمدت (آنی)
- حافظه میانمدت
- حافظه بلندمدت
مطالبی که به حافظه کوتاهمدت سپرده میشوند معمولا تا 24 ساعت باقی میمانند و سپس از بین میروند. عملکرد مغز ما به گونهای است که بسیاری از اطلاعات حافظه کوتاهمدت را تا زمان مشخصی نگه میدارد و سپس پاک میکند. آن چیزی که در ذهن ما باقی بماند به حافظه میانی میرود و اگر مسئله خیلی مهمی باشد (مانند یک حادثه غیرمنتظره)، به حافظه بلند مدت منتقل میشود. گاهی بعضی از مطالب تا سالیان سال در ذهن ما میمانند و گاهی بعد از گذشت چند دقیقه از ذهن ما پاک میشوند؛ زیرا بعضی از مطالب را از حافظه کوتاه مدت به بلند مدت منتقل نمیکنیم.
تفاوت ما انسانها در حافظه بلند مدت ما است.
همه ما از حافظه خوبی برخوردار هستیم و کافی است به برنامهریزی حافظه، اعتماد و تربیت آن بپردازیم.
تقسیم بندی فردی حافظه
به طور کلی انسانها در یادگیری مطالب و نگهداری آنها در ذهن خود به 3 دسته تقسیم میشوند:
حافظه شنیداری
این دسته از افراد اغلب مطالب را از طریق شنیدن به خوبی یاد میگیرند و در ذهنشان تثبیت میشود. نمونه آن دانشجویان و دانشآموزانی هستند که مطالب را سر کلاس با یک بار توضیح استاد و معلم خود به خاطر میسپارند و یا از ویسها و پادکستهای آموزشی استفاده میکنند.
حافظه دیداری
افرادی که حافظه دیداری دارند اغلب اوقات با دیدن مطالب، تصویربرداری و روخوانی و مرور آن نوشتهها مطالب را به خوبی در ذهن خود نگه میدارند.
حافظه نوشتاری
این دسته از افراد با نکتهبرداری از مطالب و نوشتن آنها به طور خلاصه دروس را برای خود دوره میکنند و این روش در به خاطر سپردن بیشتر به کمک آنها میآید. در مطالعه و تسلط بر دروس حفظی، این مورد بسیار موثر است.
راهکارهای مطالعه دروس حفظی
پیش خوانی کردن درسها
در این روش ابتدا یک نگاه روزنامهوار به کل مباحث آن بخش میاندازیم تا با تمامی قسمتها آشنا شویم و درباره آنها برای خود چند سوال مطرح میکنیم؛ زیرا از این طریق ذهن ما با این مطالب ارتباط بهتری برقرار میکند. در دروس حفظی اهمیت دارد که کلیت موضوع را قبل از مطالعه عمقی متوجه شوید تا هدفمندتر مطالعه کنید.
بخش به بخش خواندن مطلب درسی
ابتدا فصل مورد نظر را به پاراگرافهای مناسب تقسیمبندی کنید و سپس برای هر بخش 15 الی 20 دقیقه وقت بگذارید و مطالب آن بخش را با دقت بخوانید. سعی کنید تمامی مطالب را بفهمید و بعد به سراغ بخش بعدی بروید. همچنین تلاش کنید تا برای موضوعات، مثالهای متعددی پیدا کنید تا ماهیت موضوع را به خوبی درک کنید و حتی الامکان مطالب را حفظ نکنید.
یادداشت برداری کنید
در هنگام مطالعه بعد از اتمام هر بخش از نکات مهم آن یادداشتبرداری کنید تا دفعات بعدی با مراجعه به آنها، مطالب و نکات اصلی به راحتی برایتان دوره شود. توجه داشته باشید نوشتن از روی مطالب درسی به یادگیری و به خاطر سپردن بیشتر کمک میکند.
هایلایت کنید
در هنگام مطالعه یک بخش، کلمات کلیدی را هایلایت کنید تا در دورههای بعدی خود با دیدن آن کلمات کلیه مطالب بار دیگر در ذهن شما مرور شود و وقت خود را صرف مطالعه همه مطالب نکنید. پیشنهاد میکنیم در دور اول مطالب را رنگی نکنید؛ زیرا ممکن است نکات زیادی به نظرتان مهم باشد که با تست زنی و پیشروی در مسیر مطالعاتی، متوجه شوید که اهمیت زیادی ندارند.
حاشیه نویسی
بعد از خواندن مطالب یک صفحه به سراغ حاشیهنویسی بروید. این کار به شما دید بهتری از مطالب آن قسمت میدهد و موقع برگشت دوباره به آن صفحه به کمک کلمات کلیدی و حاشیهنویسی به سرعت مطالب به ذهن شما میآیند. برای هر فصل سعی کنید با استفاده از سرفصلها، عناوین و کلمات اصلی، یک نقشه ذهنی یا مایندمپ ترسیم کنید تا ساختار و نظم ذهنی پیدا کنید. همچنین اگر مطالب فصول مختلف با هم در ارتباط هستند، در کنار آنها کلید واژههایی یادداشت کنید تا مطالب را به صورت یکپارچه داشته باشید.
درباره موضوع درسی از خود سوال بپرسید
بعد از اتمام هر فصل درباره مطالب موجود در آن از خود سوال بپرسید تا مطمئن شوید تمامی مطالب در ذهن شما به خوبی جای گرفتند؛ زیرا با پرسش و پاسخ از تسلط خود بر مفاهیم آگاه میشوید. سپس به سراغ تست زدن بروید و خود را محک بزنید. در دروس حفظی حتما تست بزنید تا از نقاط ضعف و مطالبی که در ذهنتان تثبیت نشدند، آگاه شوید. همچنین پاسخنامه را به خوبی مطالعه کنید و این کار نوعی مرور دوباره است.
به زبان خودتان بازگو کنید
بازگو کردن مطالب مانند یک ارائه خصوصی است. شما تمام مطالب درسی را بار دیگر بدون کمک گرفتن از کتاب برای خود بازگو میکنید و این کار به شما کمک میکند تا نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و روی آن مطالب بیشتر وقت بگذارید. یکی از بهترین راهکارهای این کار، نوشتن خلاصههاست.
درباره دروس با دیگران صحبت کنید
صحبت کردن درباره یک مطلب به شما در به خاطر ماندن آن کمک میکند؛ زیرا هنگامی که با دوستان یا خانواده خود درباره یک مطلب بحث و گفتوگو میکنید، میتوانید میزان تسلط خود بر مطالب خوانده شده را به خوبی متوجه شوید. برای مثال میتوانید با سایر داوطلبان در مورد آن مبحث و تستهای دشوار گفتگو کنید.
بازخوانی مطالب
بازخوانی و مرور دروس حفظی و فرمولهای دروس محاسباتی، کمک زیادی در تقویت حافظه و تمرین دادن آن میکند. از این طریق میتوانید در مواقع ضروری هنگام مرور به حاشیه نویسیها، کلمات کلیدی و هایلایتهای انجام داده مراجعه کنید و بدون اتلاف وقت یک بازخوانی باکیفیت داشته باشید. گاهی تنها راه یاد گرفتن یک درس حفظی، فقط این است که چندین بار مطالعه شود و هیچ راهکاری موثر واقع نخواهد شد! خلاصهنویسی را بسیار جدی بگیرید؛ مرور دروس حفظی زمان زیادی از شما میگیرد و ممکن است در ماههای پایانی نتوانید به خوبی زمان خود را مدیریت کنید.
سخن پایانی
با توجه به تمامی مطالب به این نتیجه میرسیم که یادگرفتن هیچ درسی دشوار نیست و میتوان حافظه را به خوبی تقویت کرد؛ کافی است روش مطالعه هر درس را با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد خود پیش بگیرید و با کمک روشهای یادگیری و به خاطر سپردن درسها که در این مقاله برای شما ارائه دادیم به نتیجه دلخواه خود برسید. اگر درسی را چندبار خواندید و هنوز در حل تستها و یادآوری مشکل دارید، سعی کنید روشهای دیگری را امتحان کنید و آن درس را حذف نکنید؛ هر درس در کنکور اهمیت خود را دارد.
درباره موسسه آموزش عالی آزاد نگاره
نگاره همواره به دنبال نوآوری و ارائه سرویس های منحصر به فرد در سراسر کشور بوده است موفقیت سالهای اخیر که اکثریت رتبه¬های تک رقمی و دو رقمی نگاره ای بودهاند، گواهی این مدعاست. امیدواریم با دلگرمی به اعتماد شما، مسیر عدالت آموزشی و ارائه خدمات با بالاترین کیفیت را به بهترین نحو ادامه دهیم و افتخار خدمت به دانش پژوهان این سرزمین را داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از موسسه آموزش عالی آزاد نگاره
دیدگاهتان را بنویسید