چگونه پس از شکست در کنکور موفق شویم؟
مقدمه
شکست در تمامی مراحل زندگی امری طبیعی است. شاید اگر شکستی در کار نبود، به دست آوردن موفقیت پس از آن به اندازه کافی دلچسب نمیشد؛ زیرا شما پس از شکست خوردن و تحمل سختیهای روحی و حتی جسمی بسیار، توانستهايد بار دیگر عزم خود را جزم کرده و با تلاش و پشتکار فراوان به آنچه که در نظر داشتید، دست پیدا کنید.
بسیاری از داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد و دکتری ممکن است در نوبت اول شرکت در آزمون به موفقیت دست پیدا نکرده و شکست در کنکور را تجربه کنند، اما این مسئله نباید مانع پیشرفت و رسیدن به آرزوهایشان باشد؛ زیرا پس از هر شکست و نرسیدن، انگیره انسانها قویتر شده و با امید بیشتری ادامه میدهند.
کافی است پس از مدت کوتاهی زمان دادن به خود برای شروعی دوباره برنامهریزی کرد. در این مقاله به بررسی شکست در کنکور و چگونگی بازیابی خود برای ادامه دادن مسیر رسیدن به هدف میپردازیم.
شکست چیست؟
شاید بتوان گفت که شکست یعنی نرسیدن به موفقیت.
ولی در پی دانستن معنای اصلی شکست باید بیان کرد که تعریف مشخصی برای این کلمه وجود ندارد؛ زیرا هر انسانی شکست را با معانی متفاوتی برای خود تعریف میکند؛ برخی از افراد قبول نشدن در کنکور را نوعی شکست میدانند، گروهی به ثمر نرسیدن تلاشهایشان برای پروژهها و قراردادهای کاری و افرادی دیگر حتی به موقع تحویل ندادن کار یا تحقیق خود را نوعی شکست تلقی میکنند؛ در نتیجه نمیتوان تعریف واحدی برای همه افراد موجود در جامعه در نظر گرفت.
شکست خوردن در زندگی تمام انسانها رخ میدهد، اما مسئله مهمتر از آن درس گرفتن و کسب تجربه از آن شکست و استفاده از تجربیات در جهت پیشبرد کارها و نظم بخشیدن به روال زندگی است. با تکرار نکردن اشتباهات گذشته میتوان قدمهای هر چند کوچک، اما تاثیرگذار برای رسیدن به پیروزیهای آتی برداشت.
دلایل شکست در کنکور
برخی دلایل شکست در کنکور، عمومی و رایج بوده و برخی از آنها فردی هستند که عبارتند از:
- نداشتن برنامه ریزی درسی کاربردی و اصولی
- نداشتن انگیزه کافی
- استرس منفی برای کنکور و ترس از جلسه امتحان
- ترس از شکست خوردن
- غرق شدن در کلاسها و کتابهای گوناگون
- عدم تناسب رشته انتخاب شده با استعدادها و روحیات داوطلب
- توجه به حاشیههای مضر مانند مباحثات گروههای شبکههای اجتماعی
- عدم توانایی در مدیریت جلسه کنکور
شکست در کنکور را چگونه مدیریت کنیم؟
- در نظر داشته باشیم که زندگی در این نقطه به پایان نرسیده و همچنان ادامه دارد.
- شکست خود را پذیرفته و از ادامه مسیر زندگی و راههای پیش رو لذت ببریم.
- دیدگاه خود را نسبت به شکست تغییر داده و برای شروع دوباره تلاش کنیم.
- از قضاوتها و حرفهای بیارزش دیگران دوری کنید که موجب ناراحتی و دلسردی میشوند.
- بازنگری مسیری که نتیجه نامطلوبی را رغم زده است.
- دیدن جنبههای مثبت این شکست؛ شما اکنون تجربه ارزشمندی در مسیر کنکور کسب کردهاید.
- در نظر داشتن راهکارهایی برای جلوگیری از افسردگی
- حمایت و کمک خانواده و اطرافیان
مراحل خودسازی و ارائه راهکار برای افزایش موفقیت در کنکور
- ایجاد حس بخشش و رضایت نسبت به خود
- ایجاد فضای شاد و فرحبخش در محیط اطراف
- ارتباط با افرادی که باعث ایجاد انرژی مثبت میشوند
- امیدوار بودن و دوری از حسرت برای گذشته
- بررسی و یافتن علت شکست در کنکور و بر طرف کردن آنها
- صحبت کردن و طراحی برنامه درسی دقیق و کارآمدتر از گذشته به کمک مشاوران حرفهای
- یافتن مکان، زمان، منابع و … مناسبتر برای مطالعه کنکور
- یادگیری مهارتهای جدید و کاربردی
- پیگیری جدیتر شغل و کار خود
آیا آماده پذیرش مشکلات پیش رو هستم؟
افرادی که ریسک شرکت مجدد در کنکور کارشناسی ارشد و دکتری را میپذیرند باید آماده پذیرش سختیها و فراز و نشیبهایی باشند که با قبولی در دانشگاه در پیش دارند.
قبولی در دانشگاه و رشته مورد علاقه پایان راه نیست؛ بلکه باعث گشوده شدن درهای جدیدی در مقابل دانشجویان میشود. با ورود به دانشگاه و آغاز ترم، مطالعه دروس آغاز شده و باید وقت کافی را برای حضور در کلاسها و دریافت نمرات قابل قبول اختصاص داد.
همانطور که اشاره شد بسیاری از داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد و دکتری شاغل هستند و باید برنامهریزی همهجانبه برای رسیدگی به امور کاری درسی و زندگی شخصی خود داشته باشند تا بتوانند با انرژی و توان کافی سرکلاسها حضور پیدا کرده، پروژههای مشخص شده در هر ترم را به درستی انجام داده، گاهی اوقات تا دیرهنگام بیدار بمانند تا درسهای ارائه شده در کلاس را خوانده و خود را به باقی دانشجویان برسانند و در نهایت بتوانند حداکثر نمره لازم برای هر درس را کسب کنند.
با توجه به تمامی این موارد و دید کلی نسبت به روتین زندگی میتوان گفت که داوطلب آماده پذیرش فشارهایی است که با قبولی در دانشگاه و رشته مورد نظر خود بدست میآورد و میتواند با تمام توان رو به جلو قدم بردارد.
کنکور در مقایسه با کل زندگی چقدر مهم است؟
بسیاری از داوطلبانی که یک یا دو بار دچار شکست در کنکور میشوند، دچار افسردگی و برهم خوردن شرایط جسمی و روحی خود میشوند و گاهی اوقات این شرایط باعث ایجاد کدورت میان اعضای خانواده و یا گروه دوستان داوطلب، خواهد شد.
نکته اصلی این است که در ابتدا این موضوع را که کنکور در مقابل زندگی شخصیشان چه میزان ارزشی دارد، برای خود مشخص کنند. با روشن شدن این مطلب و یافتن دوباره هدف مد نظر میتوان تلاش را از سر گرفت و در صورت وجود مشکلات روحی و جسمانی به برطرف کردن آنها پرداخت و در نهایت با برنامهریزی و انگیزه، به سوی موفقیت قدم برداشت.
سخن پایانی
اگر در نظر دارید شروعی دوباره برای موفقیت در کنکور کارشناسی ارشد و دکتری داشته باشید میتوانید از راهکارهای رتبههای برتر استفاده کرده و آنها را با شرایط زندگی و ویژگیهای شخصی خود تطابق دهید.
در نظر داشته باشید که شکست در کنکور میتواند پلی برای رسیدن به موفقیت باشد و نباید از آن هراس داشت. ایجاد حس منفی و افسردگی پس از هر شکست در زندگی امری طبیعی بوده و کافی است با گذراندن این دوره و التیام یافتن آن برای آینده برنامهریزی درستی داشته باشید.
ما نیز در این مقاله به بررسی دلایل شکست و راههای خودسازی و موفقیت برای کنکور پرداختیم و امیدواریم با مطالعه آن انگیزه لازم برای شروعی دوباره در شما ایجاد شده باشد.
درباره موسسه آموزش عالی آزاد نگاره
نگاره همواره به دنبال نوآوری و ارائه سرویس های منحصر به فرد در سراسر کشور بوده است موفقیت سالهای اخیر که اکثریت رتبه¬های تک رقمی و دو رقمی نگاره ای بودهاند، گواهی این مدعاست. امیدواریم با دلگرمی به اعتماد شما، مسیر عدالت آموزشی و ارائه خدمات با بالاترین کیفیت را به بهترین نحو ادامه دهیم و افتخار خدمت به دانش پژوهان این سرزمین را داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از موسسه آموزش عالی آزاد نگاره
دیدگاهتان را بنویسید