نقش تفریحات در موفقیت کنکوریها
مقدمه
از امروز همه چیز تعطیل؛ فقط درس و فقط درس!
جملهای آشنا که یا به خودمان گفتهایم و یا آن را از داوطلبان کنکوری شنیدهایم.
بسیاری از داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد و دکتری گمان میکنند که در سال آمادگی برای آزمون باید از تفریحات، برنامهها و سرگرمیهای خود بزنند و تمام وقت خود را به مطالعه دروس، تمرین و تکرار سپری کنند.
بدون شک این طرز تفکر بسیار اشتباه است و باید در نظر داشت که دوران کنکور بخشی از زندگی روزمره انسانها است و نباید بخاطر این مسئله، حق استراحت و تفریحات را از خود دریغ کرد. گنجاندن تفریحات در برنامه روزانه داوطلبان علاوه بر بهبود روحیه، همراه با استراحت جسمی و ذهنی، باعث افزایش تمرکز و عملکرد آنها میشود.
اما مسئله اصلی، رعایت اعتدال در تفریحات و درس خواندن است. باید این واقعیت را در نظر داشت که کنکور در کشور ما، نقشی نسبتاً اساسی را در سرنوشت و آینده کاری ایفا میکند؛ پس به همان میزان که باید برای تفریحات و سرگرمی زمان مناسبی اختصاص داد، باید برای درس خواندن و تلاش و کوشش در این راستا نیز زمانی مناسب در نظر گرفت.
در این مقاله با ماهیت تفریح کردن و نقش تفریحات در موفقیت کنکوریها آشنا خواهیم شد، به تعریفی درباره استراحت صحیح و کارهایی که باید در هنگام استراحت انجام دهیم پرداخته و در نهایت تفریحات مناسب کنکوریها را مرور میکنیم.
تفریح چیست؟
تفریح (Recreation) به معنای کار جدیدی انجام دادن و در اصطلاح به اعمالی گفته میشود که توسط افراد در زمان فراغت انجام میگیرد. تفریح در واقع شامل آن دسته از فعالیتهایی است که افراد آن را برای سرگرمی و بهبود شرایط روحی خود انتخاب میکنند که موجب بازیابی قوای فکری از دست رفته، کاهش استرس و شادی آفرینی است. فعالیتهای تفریحی بسیار متنوع هستند و هریک به نوعی میتواند در پرکردن و غنیسازی اوقات فراغت افراد متناسب با ذوق، سلیقه و ویژگیهای شخصیتی آنان موثر باشد. با این تفاسیر از تفریح به سختی میتوان بازیهای کامپیوتری و تلفن همراه را به عنوان تفریح در نظر گرفت و از طرفی بسیاری از فعالیتهای به ظاهر سادهای که امروز آنها را تفریح به حساب نمیآوریم را میتوان به عنوان تفریح شناخت؛ کارهایی نظیر چند دقیقه صحبت با یک دوست، هم نشینی کوتاه با یکی از اعضای خانواده، شنیدن یک فایل صوتی (یا پادکستها) و خواندن چند صفحه کتاب.
استراحت صحیح و ناصحیح به چه معناست؟
براى استراحت دادن ذهن بین ساعات مطالعاتى، باید تابع روشهای صحیحى براى استراحت كردن بود. پیش بردن روشهای غلط، علاوه بر خستگی بیشتر ذهن داوطلبان، بازدهی آنها را نیز کاهش میدهد. افرادی كه براى موفقیت در آزمون كنكور سخت در حال مطالعه و تلاش هستند، نباید زمان خستگی بین ساعات مطالعه را به دیدن تلویزیون، استفاده از کامپیوتر، در فکر فرو رفتن و…سپری کنند. این استراحتها غیر اصولی هستند و پس از انجام آنها مقدار زمان زیادی لازم است تا ذهن به حالت قبل خود بازگردد و دوباره شرایط شروع مطالعه فراهم شود.
در هنگام استراحت به انجام کارهایی نپردازید كه بعد از اتمام زمان استراحت، ذهنتان همچنان درگیر آن کار باشد.
زمان استراحتتان را با چند دقیقه گذاشتن پلکهایتان روی هم، نوشیدن یک فنجان چای یا قهوه، خوردن مواد مغذی و یا چند دقیقه قدم زدن سپری کنید و دوباره به مطالعه بازگردید.
استراحتهای غیرمجاز شامل موارد زیر هستند:
- در بازه زمانی 15 دقیقه استراحت خود به سراغ تلویزیون نروید.
- با تلفن صحبت نكنید؛ زیرا امكان دارد مکالمهتان طولانى شود و همین امر سبب برهم خوردن تمرکز شما خواهد شد.
- استفاده از اینترنت، كامپوتر و تلفن همراه را برای خود در این زمان ممنوع کنید؛ زیرا بدون آنکه متوجه از دست رفتن ساعت مطالعه خود شوید زمان زیادی را به گشت و گذار در شبکههای جازی میگذرانید که سودی برای شما نخواهند داشت. همچنین امکان دارد خبری را مشاهده کنید که باعث ناراحتی و درگیری ذهنی شما شود.
در ادامه به بررسی تفریحاتی میپردازیم که مناسب داوطلبان در دوران مطالعه برای کنکور است.
تفریحات مناسب کنکوریها
ورزش کردن
ورزش، یکی از بهترین تفریحاتی است که هر فردی در هر شرایطی میتواند انجام دهد؛ زیرا علاوه بر اینکه زمان زیادی نمیبرد، بر بهبود یادگیری تاثیر بسزایی گذاشته، روند یادگیری را سریعتر و مدت ماندگاری مطالب در ذهن را طولانیتر میکند. علاوه بر آن، ورزش کردن باعث سلامت جسمی و تقویت روحیه در طول دوره آمادگی برای کنکور میشود.
برای ورزش کردن حتما نباید زمان بسیاری را در باشگاههای ورزشی سپری کنید؛ بلکه یک پیادهروی کوتاه روزانه هم میتواند باعث شادابی و نشاط شما شود. پس تا جایی که برایتان مقدور است، ورزش را در برنامه روزانه خود بگنجانید.
تماشای فیلم
در زمان اوقات فراغت خود میتوانید به تماشای فیلمهای سینمایی بپردازید و ترجیحاً فیلمهایی را در لیست خود قرار دهید که باعث شادی و نشاط شما میشوند؛ زیرا داوطلبان در دوران کنکور از لحاظ روحی و جسمی به انداره کافی تحت فشار هستند و دیدن فیلمهای غمگین روحیهشان را تحت تاثیر قرار میدهد.
وقت گذراندن با دوستان و خانواده
با دوستان و یا اعضای خانوادهی خود که موجب شادی و انرژی مثبت در شما میشوند به پیادهروی بروید، جشن تولد و … بگیرید، فیلم ببینید، گفتگوهای متنوع داشته باشید و …؛ وجود انسانهای باانگیزه و پرنشاط در این دوران به داوطلبان کمک بسیاری میکند.
گوش دادن به موسیقی (پادکست)
گوش سپردن به موسیقیهای شاد و یا آرامشبخش و حتی پادکستهای آموزنده، میتواند باعث افزایش انرژی و استفاده بهینه از اوقات فراغت داوطلبان شود.
مسافرتهای کوتاه مدت
اگر شما هم از آن دسته از داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد و دکتری هستید که به برنامه درسی خود پایبندند و تمامی موارد موجود در برنامه را به درستی انجام میدهند، در صورت امکان به سفرهای کوتاهمدت یک تا 2 روزه بروید و ذهن و بدن خود را از انرژیهای منفی و خستگی بزدایید و پرانرژی به روتین مطالعاتی خود بازگردید.
فضای مجازی
همانطور که در بخش قبلی توضیح دادیم، فضای مجازی جزو تفریحات غیرمجاز محسوب میشوند؛ اما متاسفانه ابزارهای ارتباطی و شبکههای اجتماعی عضوی جدا نشدنی از زندگی امروزه انسانها محسوب میشوند.
در صورت امکان اپلیکیشنهایی که موجب هدر رفتن زمان ارزشمند شما میشوند را تا روز کنکور از دسترس خارج کنید؛ در غیر این صورت زمان محدودی را برای چک کردن ایمیلهای کاری و یا گشتوگذار در شبکهها اجتماعی در نظر بگیرید. همچنین برنامههایی را نصب کنید که به فرآیند مطالعه و پیشرفت شما کمک میکنند.
در این راستا پیشنهاد میکنیم مقاله 14 اپلیلکیشن مناسب دوران کنکور را مطالعه کنید.
سخن پایانی
تفریح کردن بخشی ضروری از زندگی انسانها است. بسیاری از افراد هر روز هفته را مشغول کار کردن و یا درس خواندن هستند، به امید فرا رسیدن آخر هفتهها و شروع برنامههای تفریحی خود؛ اما همانطور که اشاره شد بهتر است در دوران کنکور برای تفریحاتتان برنامه منظمی در نظر داشته باشید و اعتدال را در این راه رعایت کنید. مدیریت زمان در کنار تفریحات، هنری است که نیاز به تمرین بسیار دارد.
در این مقاله به تعریف تفریح پرداختیم و به معرفی تعدادی از کارهایی پرداختیم که میتوانند علاوه بر رفع خستگی، اثرات مثبت در روحیه داوطلبان نیز داشته باشند. امیدواریم با مطالعه این مقاله بتوانید اوقات فراغت خود را در این ایام به بهترین نحو سپری کنید.
دیدگاهتان را بنویسید