کند خوانی چیست؟ + 5 راهکار مقابله با آن
مقدمه
سرعت مطالعه مسئلهای است که همیشه در طول زندگی از دوران ابتدایی تا امروز که برای کنکور کارشناسی ارشد و دکتری آماده میشویم، همراه ما بوده است.
دانشآموزان و دانشجویانی بودند که سریعتر مطالعه درسها را به اتمام میرساندند و به سراغ دور بعدی میرفتند و گمان میبردیم این سرعت آنها نوعی موفقیت است که شامل حال سایرین نمیشود. در صورتی که در آن زمان با مشکلی به نام کند خوانی آشنا نبودیم تا بتوانیم درصدد برطرف کردن آن برآییم.
سریع بودن در روند خواندن دروس به عوامل متعددی بستگی دارد و داوطلبان هیچگاه نباید عملکرد مطالعه خود را با دیگران مورد سنجش قرار دهند. گاهی اوقات با درسهایی مواجه میشویم که از متن دشواری برخوردار هستند و برای فهم و درک آنها نیاز به مطالعه با سرعت پایین است؛ اما برخی دیگر از درسها که دارای متن روان و سادهای هستند را میتوان با سرعت بالاتر خواند. اما باید این نکته را در نظر داشته باشیم که افزایش میزان سرعت، باعث کاهش کیفیت مطالعه و درک مفاهیم نشود. در این مقاله قصد داریم شما را با مشکل کندخوانی و علل آن آشنا سازیم و در ادامه به راهحلهای مواجهه با این مسئله بپردازیم.
کند خوانی چیست؟
از جمله مشکلاتی که اکثر دانشآموزان و دانشجویان و داوطلبان کنکور با آن دست و پنجه نرم میکنند، کندخوانی است. کند خوانی یکی از اختلالات مطالعاتی است که به عوامل متعددی بستگی دارد، در سنین متفاوتی ایجاد میشود و در صورتی که فرد به برطرف کردن این مشکل نپردازد به مرور اختلال کند خوانی موجب ضعف و کاهش تمرکز و بازدهی وی در مراحل مختلف مطالعاتی میشود.
بسیاری از افراد تصور میکنند به دلیل ساعت مطالعه بسیار زیادی که داشتهاند، نتیجه مطلوبی در کنکور کاشناسی ارشد در انتظار آنهاست؛ اما با دیدن نتیجه چیز دیگری دریافت میکنند که خلاف آن است که بعضاً باعث ایجاد دلسردی و گاهی افسرگی خواهد شد. از آنجایی که هر مشکلی راهحلی با خود به همراه دارد، به بررسی راههای غلبه بر این مشکل هم خواهیم رسید.
علل کندخوانی چیست؟
کند خوانی عوامل متعددی دارد که به برخی از آنها میپردازیم. توجه داشته باشید که این عوامل به صورت کلی بیان شدهاند و ممکن است برای همه صادق نباشند؛ برای مثال امکان دارد برخی افراد با بلندخوانی بازدهی بسیار بالایی به دست آوردند.
وسواس مطالعاتی
وسواس مطالعاتی در بسیاری از افراد وجود دارد و آنان گمان میکنند با یک بار مطالعه متن درس را متوجه نمیشوند و نیاز است بارها و بارها به مطالعه آن بپردازند. این کار نه تنها باعث پیشرفت در کار آنها نمیشود، بلکه روز به روز روند مطالعه را کندتر و کسلکنندهتر خواهد کرد.
برگشت چشمی داشتن
افرادی که از کند خوانی و سرعت پایین حین مطالعه رنج میبرند، اغلب دچار برگشت چشمی میشوند؛ یعنی تا نیمههای صفحه را میخوانند و دوباره چشمشان به اول صفحه باز میگردد و ممکن است چندین بار در طول مطالعه یک صفحه این اتفاق برایشان رخ دهد.
کلمه خوانی
افرادی که تندخوان هستند هنگام مطالعه یک عبارت را میخوانند؛ اما افراد کندخوان هنگام درس خواندن کلمه به کلمه پیش میروند و همین امر سبب کاهش سرعت آنها و نامفهوم شدن جمله میشود.
بلند خوانی
اکثر افراد تا به امروز بر این باور بودند که با بلند خواندن مطالب در ذهنشان به خوبی تثبیت میشود اما باید بگوییم که بلند خوانی نیز یکی از عوامل کند خوانی محسوب میشود. بلندخوانی باعث کاهش انرژی بدن و خستگی عضلات صورت و فک میشود و همین امر سبب کاهش سرعت شما در هنگام مطالعه خواهد بود.
زمزمه کردن زیر لب
زمزمه کردن زیر لب باعث میشود نتوانید با سرعت بالا به مطالعه بپردازید و سرعتتان از یک حد مشخصی فراتر نخواهد رفت.
درون خوانی
خیلی از افرادی که به کند خواندن دچار هستند؛ کلمات را درون ذهن خود زمزمه کرده و صدای آن را میشنوند. این کار باعث کاهش شدید سرعت مطالعه و خستگی و آشفتگی ذهن خواهد شد. درون خوانی را شاید نتوان کامل حذف کرد، ولی میشود با تمرین کردن آن را کاهش داد و در حد متعادلی حفظ کرد.
گم کردن خطوط
بسیاری از افراد هنگام مطالعه خطی که مشغول خواندن آن بودند را گم میکنند و مجبور میشوند به اول بازگردند و مجدد شروع به خواندن کنند که این امر نیز از سرعت آنها کاسته، دچار کند خوانی شده و در نهایت باعث افت کیفیت مطالعه خواهد شد.
مکث و توقف چشمی
در بسیاری از مواقع افراد هنگام مطالعه روی یک کلمه مکث میکنند و نمیتوانند به مطالعه روان بپردازند. یعنی گاهی از روی چندین کلمه چشمشان پرش میکند و گاهی روی یک کلمه چندین ثانیه مکث میکنند.
نداشتن برنامه درسی
بسیاری از داوطلبان به دلیل نداشتن برنامهریزی درسی اصولی و درست مدت زمان غیر استانداردی را به مطالعه تنها یک درس اختصاص می دهند و نسبت به بقیه درسها بیتوجهی میکنند. حتی داوطلبانی هستند که با وجود برنامهریزی، چندین ساعت را به مطالعه یک درس اختصاص میدهند؛ اما بهتر است بدانید، چنین برنامهای اصولی و کاربردی نبوده و به جز کندخوانی و صرف انرژی بالا، نتیجه دیگری برای شما نخواهد داشت.
راههای مقابله با کند خوانی
اکنون که با عوامل کند خوانی آشنا شدیم به بررسی راهحلهای رفع این مشکل میپردازیم.
مطالعه مفهومی
برای پیادهسازی روش مطالعه مفهومی باید چند مرحله را طی کنید:
- ابتدا قبل از مطالعه مبحث مورد نظر یک پیش مطالعه (زیر ۳ دقیقه) داشته باشید.
- بعد از پیش مطالعه سراغ متن اصلی رفته و با دقت بیشتری آن را مطالعه کنید. بهتر است در این مرحله زیر کلمات کلیدی و مهم خط بکشید.
- در ادامه کلماتی که زیر آنها خط کشیده شده را مطالعه کنید؛ این مطالعه بهتر است در حدود ۵ دقیقه باشد؛ به طوری که با یک نگاه کلی به کلمات مهم متوجه شوید که آن پاراگراف درباره چه مبحثی بوده است.
- در مرحله آخر سعی کنید مطالبی را که مطالعه کردهاید، برای خود به صورت ساده و روان توضیح دهید.
اصلاح روش مطالعه
- سعی کنید از حفظ کردن مطالب بپرهیزید و به هنگام مطالعه متن درس را برای خود تحلیل کنید تا کامل در ذهنتان تثبیت شود. درسهای محاسباتی را با حل تمرین برای خود آسان کنید تا با راهحل و شیوه حل سوالات مختلف آشنا شوید.
- از کلی خوانی شروع کنید و بعد به سراغ جزئیات متن مورد نظر خود بروید.
- برای درس خواندن خود بازه زمانی مشخص کنید. سعی کنید مطالعه درس مورد نظر را تقسیمبندی کنید. تمرکز حواس خود را افزایش دهید؛ به این صورت که هنگام بروز افکار مزاحم آنها را روی برگه یادداشت کنار دست خود بنویسید و کم کم آنها را از ذهن خود حذف کنید.
- در صورتی که با مشکل گم کردن خطوط مواجه میشوید از یک خودکار کمک بگیرید تا جملات و کلمات را گم نکنید و روند مطالعاتی خود را از دست ندهید.
مطالعه با برنامهریزی اصولی
در صورتی که داوطلبان برنامهریزی درسی اصولی داشته باشد، میتوانند به خوبی درسها را طبق استانداردهای مطالعاتی، اهمیت در کنکور و با توجه به شرایط و توانمندیهای فردی خود مطالعه کنند. با وجود این که کندخوانی میتواند از عوامل مختلفی نشأت بگیرد، اما میتوان ادعا کرد که یک برنامهریزی درسی درست و اصولی مشکل کندخوانی تعداد زیادی از افراد را حل میکند.
کاهش درونخوانی
یادگیری مهارت تندخوانی موثرترین روش برای کنترل صدای درون و درونخوانی است. با تندخوانی یادگیری بهتر صورت میگیرد؛ همین افزایش سرعت درس خواندن باعث میشود تا داوطلبان فرصت آنچنانی برای درون خوانی نداشته باشد.
کمک گرفتن از موسیقی بیکلام نیز میتواند برای بسیاری از افراد امری کمک کننده در کاهش درونخوانی داشته باشد.
کمک گرفتن از مشاوران
و در آخر به یاد داشته باشید کمک گرفتن از افراد با تجربه در هرزمینه باعث کاهش اتلاف انرژی و وقت شما شده و میتواند راه مستقیمی برای حل مشکلات و رسیدن به نتیجه مورد نظر باشد. مراجعه به مشاوران و مشاوره گرفتن از آنها در بهبود شرایط مطالعه و داشتن برنامه مطالعاتی منظم باعث افزایش عملکرد شما میشود.
سخن پایانی
کند خوانی از مشکلات شایع در مطالعه است و باعث کاهش بازدهی و اتلاف وقت و انرژی میشود. در این مقاله به بررسی اختلال کند خوانی و عوامل مرتبط با آن پرداختیم و تلاش کردیم تا با ارائه راهحلها به شما در رفع این مشکل کمک کنیم.
درباره موسسه آموزش عالی آزاد نگاره
نگاره همواره به دنبال نوآوری و ارائه سرویس های منحصر به فرد در سراسر کشور بوده است موفقیت سالهای اخیر که اکثریت رتبه¬های تک رقمی و دو رقمی نگاره ای بودهاند، گواهی این مدعاست. امیدواریم با دلگرمی به اعتماد شما، مسیر عدالت آموزشی و ارائه خدمات با بالاترین کیفیت را به بهترین نحو ادامه دهیم و افتخار خدمت به دانش پژوهان این سرزمین را داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از موسسه آموزش عالی آزاد نگاره
دیدگاهتان را بنویسید