معرفی جامع گرایش استراتژی کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار (MBA)
مقدمه
استراتژی یا راهبرد به مجموعه اقداماتی گفته میشود که یک سازمان یا یک کسبوکار را در مسیر مشخصی هدایت میکند؛ در واقع استراتژی به معنای راه رسیدن ما به اهداف با کمک گرفتن از منابع موجود است. با دانش استراتژی به این دیدگاه که بین راههای متفاوت پیش رو کدام را انتخاب کنیم، دست پیدا میکنیم.
کسانی که در گرایش استراتژی MBA تحصیل کرده و تخصص لازم در این زمینه را کسب مینمایند با ورود به سازمانها و پس از آشنایی با فضای سازمان، ماموریت و هدفهای اصلی آن و با داشتن شناخت کافی از فضای کسب و کار در کشور، میتوانند برنامهها و استراتژیهای لازم برای تحقق اهداف سازمان را طراحی کرده و به مدیریت ارائه دهند. در این مقاله قصد داریم بررسی کاملی از جوانب مختلف گرایش استراتژی مدیریت کسبوکار (MBA) داشته باشیم.
فهرست مطالب
معرفی گرایش استراتژیک MBA
گرایش استراتژی یکی از شاخههای مدیریت کسب و کار است. این عنصر مدیریت بر تعیین جهت برای سازمانهای خصوصی، دولتی و غیرانتفاعی تمرکز دارد که منابع خود را برای دستیابی به اهداف و مقاصد خود مدیریت میکنند. کارکردهای مدیریت استراتژیک شامل تعیین اهداف، تجزیه و تحلیل محیط رقابتی، تجزیه و تحلیل سازمان داخلی، ارزیابی و اجرای استراتژیها است. این شامل عناصر مالی، حسابداری، مدیریت منابع انسانی، بازاریابی، فناوری اطلاعات و همچنین استراتژی است. دانشجویان این گرایش به دنبال آگاهی از نظریههای پیشرفته مدیریت استراتژیک و تسلط بر ابزارهای متنوع این حوزه هستند که به طور خاصتر شامل آشنایی با مفاهیم بنیادین مدیریت استراتژیک مانند ارزش، ماموریت و …، انواع روشهای تحلیل و برنامهریزی استراتژیک، مدیریت تحولات اساسی، جاریسازی استراتژیها و … میشود.
در پاسخ به سوال همیشگی افراد در دو راهی شرکت در دورههای آزاد مربوط به گرایشهای MBA و تحصیل در دورههای آکادمیک و دانشگاهی، پیشنهاد ما انتخاب راه دوم است. داشتن مدرک دانشگاهی به شما اعتبار بیشتری میبخشد؛ همچنین در دانشگاه فضای تعاملی و فرصتهای شغلی، تحصیلی و … بیشتری برای کسب تجربه وجود دارد. از دیگر سوالات مهم که ذهن اکثر افراد را مشغول میکند این است که آیا با مدرک کارشناسی غیر مرتبط میتوان وارد گرایشهای مختلف کارشناسی ارشد MBA شد؟ در پاسخ باید گفت بله؛ منعی برای این مسئله وجود ندارد و بسیاری از دانشآموختگان رشتههای علوم انسانی، فنی و مهندسی و … در این رشته ادامه تحصیل میدهند.
زیر شاخههای این گرایش عبارتند از:
- استراتژی بازاریابی
- استراتژی بینالملل
- استراتژی تکنولوژی
- استراتژی مالی
واحدهای درسی گرایش استراتژی ارشد MBA
برنامه درسی دوره کارشناسی ارشد MBA استراتژی به شرح زیر است:
- دروس عمومی: 11 درس شامل 8 درس الزامی + 3 درس اختیاری
- دروس تخصصی: 4 درس شامل 1 الی 2 درس الزامی + 2 الی 3 درس اختیاری
- پایاننامه: 2 درس معادل 6 واحد
دروس عمومی الزامی:
اصول حسابداری – تحلیلهای کمّی در مدیریت – رفتار سازمانی – اقتصاد مدیریت – مدیریت مالی بنگاهها – برنامهریزی استراتژیک – مدیریت بازاریابی – مدیریت عملیات
دروس عمومی اختیاری:
سه درس اختیاری عمومی از همه دروس دانشکده میتواند انتخاب شود.
دروس مقابل هم علاوه بر دروس تخصصی گرایشها قابل اخذ هستند: حقوق تجارت – روشهای تحقیق در مدیریت
دروس تخصصی گرایش استراتژی:
پیادهسازی استراتژی (الزامی) کنترل بودجه و مدیریت عملکرد تحلیل داینامیک سیستم
نظریه بازی برای مدیران یادگیری سازمانی مدیریت تحوّل سازمانی
کسبوکار بینالمللی رشد و توسعه کسبوکار مباحث منتخب در مدیریت استراتژیک
تئوری سازمان و سازماندهی رهبری سازمانی مدیریت دادهمحور کسبوکار
استراتژی عملیات نوآوری در کسبوکار ارزیابی و پیشبینی فناوریهای نوظهور
کارآفرینی راهبردی مدیریت استراژیک تکنولوژی همکاریهای استراتژیک فناورانه
استراتژی بازاریابی
مهارت های لازم برای گرایش استراتژی MBA
مهارتهای لازم برای این رشته شامل موارد ذیل میشود:
- نگرش تحلیلی
- قدرت برقراری تعامل و ارتباط موثر با افراد
- توانایی مدیریت عملکرد
- توانایی کار با اطلاعات و داده
- ریسکپذیری و توانایی تصمیمگیری
- تسلط مناسب بر زبان انگلیسی
حال میخواهیم به این سوال بپردازیم که با تحصیل در این رشته چه دانشی به ما افزوده خواهد شد؟
پاسخ این است که با تحصیل در رشته MBA شما یک دید کلی نسبت به تمامی قسمتهای یک بیزینس را در اختیار خواهید داشت و توانایی تحلیل درستی از اجزاء سازمان و اتفاقات مختلف موجود در آن را به دست خواهید آورد. تیم استراتژی در سازمان افراد را با یکدیگر همزبان و همسو کرده و محیطی را ایجاد میکند که افراد به خوبی کار را پیش ببرند.
بررسی بازار کار MBA گرایش استراتژی
یکی دیگر از موارد مهم در انتخاب رشته تحصیلی توجه به بازارکار آن است. علاقه نقش مهمی در تصمیمات افراد دارد ولی در نهایت از ملاکهای بسیار مهم شغل و کسب درآمد است.
افرادی که به تازگی فارغالتحصیل شدهاند باید این نکته را در نظر داشته باشند که در سازمانهای بزرگ در ابتدای فعالیت خود ممکن است موقعیت مطلوب خود را پیدا نکنند، اما متخصصان در این زمینه پیشنهاد میدهند تا با صبر و پشتکار تجربهاندوزی انجام شود. برای مثال میتوانید مسیر خود را از استارتآپهای کوچک آغاز کنید تا با بخشهای مختلف آشنا شده، به کسب تجربه بپردازید و در آینده در سازمانهای بزرگتر مشغول شوید.
بازه درآمدی در این رشته بسیار متنوع بوده و با توجه به سابقه و عملکرد هر فرد و در سازمانها متفاوت خواهد بود؛ اما معمولا استراتژیستها به علت ماهیت حساس کار خود، درآمد بالایی دارند.
حوزههای غالب شغلی برای این رشته عبارتند از:
- تحلیلگر مالی
- تحلیلگر کسبوکار
- استراتژیست محصول
- هماهنگکننده مدیریت پروژه
- مدیریت فرآیند
- مشاور بازاریابی
- بخش توسعه کسبوکار
سازمانها همواره به یک متخصص طراحی و اجرای استراتژی نیازمند هستند. افراد متخصص در زمینه استراتژی سه وظیفه مهم در سازمان را بر عهده دارند که عبارت است از:
- طراحی استراتژی برای سازمان
- نظارت بر اجرای استراتژی اتخاذ شده
- ارزیابی عملکرد برنامههای اجرا شده
گرایش استراتژی MBA در خارج از کشور
بسیاری از داوطلبان و فارغالتحصیلان این رشته علاقهمند به مهاجرت و تحصیل در استراتژی MBA دارند. درمورد این گرایش و مهاجرت در این زمینه نظرات بسیار متنوعی با توجه به تجربه متنوع افراد است. سازمانهای سراسر دنیا همواره به دنبال افرادی هستند تا در محیط متلاطم امروزی بهترین مسیرها را برایشان ترسیم کنند و از رقبای خود پیشی بگیرند. شرط مهم برای یافتن فرصتهای مناسب تحصیلی و شغلی در خارج از کشور، داشتن معدل نسبتاً بالا و تجربه کاری مناسب است.
برخی از بهترین دانشگاههای پذیرنده MBA استراتژی در دنیا
- HEC Paris; Msc Strategic Management
- London Business School; Master in Management
- ESSEC Business School
- Esade Business School
- Copenhagen Business School
- IE Business School
- ESCP Business School
- Imperial College Business School
- Bocconi University
- EMIyon Business School
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی جوانب مختلف گرایش استرتژی MBA مانند بازار کار، فضای آن در خارج از کشور و … پرداخته شد. این رشته از سری رشتههای جذابی است که ماهیت پویایی دارد و دانشجو را درگیر خواهد کرد. انتخاب رشته و گرایش از موقعیتهای حساس هر فرد در زندگی است و بهتر است با مشاوران متخصص این حوزه مشورت نمایید.