راهنمای جامع نحوه مطالعه آمار کنکور ارشد و دکتری مدیریت و حسابداری
مقدمه
پیش از پرداختن به نحوه مطالعه آمار، اول باید بدانیم که علم آمار چیست.
علم آمار یکی از علوم مرتبط با علم دادهها است که متفکل جمعآوری، دستهبندی و تحلیل داده و تولید اطلاعات از آنهاست. نهایتاً از این اطلاعات، «دانش» استخراج میشود؛ اطلاعات و دانشی که بتواند از تصمیمات مدیریتی پشتیبانی کنند.
آمار به عنوان یک موضوع علمی، امروزه شامل مفاهیم و روشهایی است که در تمام پژوهشهایی که مستلزم جمعآوری دادهها به وسیله یک فرآیند آزمایش و مشاهده و انجام استنباط و نتیجهگیری به وسیله تجزیه و تحلیل این دادهها هستند اهمیت بسیار دارند؛ شما در ادامه مسیر کاری و تحصیلی برای انجام پروژهها، پایاننامه، تهیه گزارشات و … به علم ریاضی و آمار احتیاج خواهید داشت. اگر در مقطع کارشناسی این درس را گذراندهاید، پس با فضا و اهمیت آن آشنا هستید و اگر هم این درس جزو چارت درسی شما نبوده، حتماً در جهت تقویت پایه خود در این درس بکوشید و البته در دوره کارشناسی ارشد هم با دروس آماری سر و کار خواهید داشت.
اگر شما در دروس کنکور خود آمار دارید و به دنبال یافتن بهترین روش برای مطالعه آمار هستید، ما در ادامه این مقاله به بررسی درس آمار، برای کسب درصد مطلوب در کنکور خواهیم پرداخت.
تعداد سوالات آمار و احتمال در کنکور مدیریت و حسابداری
- دکتری مدیریت 16 سوال آمار
- دکتری حسابداری 7 سوال آمار
- دکتری اقتصاد 10 سوال آمار
- ارشد مدیریت 12 سوال آمار
- ارشد حسابداری 10 سوال آمار
- ارشد اقتصاد 20 سوال آمار
ضریب درس آمار در کنکور کارشناسی ارشد مدیریت
برای مطالعه آمار و برنامهریزی صحیح، مهم است تا ضریب آن را در کنکور رشته مد نظر خود بدانید. طبق دفترچه ثبتنام کنکور کارشناسی ارشد منتشر شده توسط سازمان سنجش ضرایب عبارتند از:
- مدیریت بازرگانی: ضریب 2
- مدیریت دولتی: ضریب 2
- مدیریت صنعتی: ضریب 3
- مدیریت فناوری اطلاعات: ضریب 2
- مدیریت تکنولوژی: ضریب 2
- مدیریت مالی: ضریب 3
- مدیریت کارآفرینی: ضریب 3
- مدیریت منابع انسانی: ضریب 2
ضریب درس آمار در کنکور کارشناسی ارشد حسابداری
بر اساس دفترچه ثبتنام کنکور کارشناسی ارشد منتشر شده توسط سازمان سنجش، ضریب آمار در گرایشهای مختلف ارشد حسابداری عبارتند از:
- حسابداری: ضریب 2
- حسابرسی: ضریب 2
- حسابداری بخش عمومی: ضریب 2
- حسابداری مدیریت: 2
سرفصلهای آمار کنکور ارشد و دکتری مدیریت و حسابداری
- آمار توصیفی
- آنالیز ترکیبی و احتمال
- متغیرهای تصادفی و تابع احتمال
- توابع توزیع گسسته و پیوسته
- نمونهگیری و برآورد
- آزمون فرض
فصول 5 و 6 برای دکتری اهمیت بیشتری داشته و سوالات بیشتری از آنها طرح میشود.
بهترین منابع درس آمار ارشد مدیریت و آمار ارشد حسابداری
آمار و احتمالات ارشد زیر ذرهبین محسن طورانی؛ انتشارات نگاه دانش
بهترین منابع درس آمار دکتری مدیریت و آمار دکتری حسابداری
- آمار و احتمال دکتری زیر ذرهبین محسن طورانی؛ انتشارات نگاه دانش
- بانک سوالات چهارگزینهای آمار و احتمالات دکتری محسن طورانی؛ انتشارات نگاه دانش
چگونه آمار بخوانیم؟
برای شروع مطالعه آمار نیاز به پیشینه ریاضی چندانی نیست و آشنایی ابتدایی با مباحث ریاضی دوران دبیرستان در رشته انسانی برای ورود به دنیای این درس کافی است.
بیشتر مباحث درس آمار طوری هستند که اگر در یادگیری و حل تستها با حوصله باشید، نسبت به درس ریاضی در بازهی زمانی کوتاهتری به تسلط خواهید رسید. کلید موفقیت در آمار، سرعت عمل در حل تیپهای مختلف تست است که با تمرین و تکرار زیاد حاصل خواهد شد.
در دور اول مطالعه آمار سعی کنید مفاهیم را به خوبی درک کنید، با علت مسائل و روابط را بفهمید و درگیر حفظ کردن چیزی نشوید. سعی کنید خودتان با مراجعه مجدد به متن درس و نگاه کردن دوباره به فرمولها، مثالهای حل شده درسنامه (کتاب یا جزوه ی استاد) را حل کنید. در برخی موارد، میتوانید با اعداد سوال بازی کنید تا حالتهای مختلفی از حل یک سوال را تجربه کنید.
در دور اول باید دست به قلم شوید؛ روخوانی و حفظ کردن متن و فرمولها هیچ تاثیری در رشد و ترقی نخواهد داشت و مطالعه آمار شما، بی نتیجه خواهد ماند. در این مدت حجم زیادی از مباحث را نخوانید و باحوصله و صبر، اجازه دهید تا ذهن شما اطلاعات جدید را ثبت کند. اگر با کلاس پیش بروید خیلی راحتتر و سریعتر این مسیر را طی خواهید کرد و استاد دقیقاً همان چیزی را به شما نشان میدهد که باید بخوانید.
در دور دوم مطالعه آمار، فرمولها را مرور کرده و دوباره سراغ مثالهایی بروید که حل کردهاید. حالا میتوانید فرمولها و نکات را دستهبندی کنید و به صورت خلاصه برای خودتان و با زبان قابل فهم بنویسید. گاهاً یک تیپ سوال، چند فرمول دارد که با توجه به اطلاعات سوال باید از یکی از آنها استفاده کرد؛ اگر دقت کنید ماهیت و نتیجه همه آنها یکی خواهد شد و اگر خوب مبحث را بفهمید، در به خاطر سپردن آنها دچار هیچ مشکلی نخواهید شد.
سپس به سراغ تستهای آخر فصل بروید؛ تستها را تقسیمبندی کنید و تعداد زیادی را در یک نوبت نزنید. هر قدر یک تست از شما زمان گرفت ایرادی ندارد؛ زیرا شما در مرحله یادگیری هستید و هنوز نوبت به تستها زماندار نرسیده است. پس از زدن تست و صحیح کردن، حتی در سوالاتی که درست جواب دادهاید پاسخنامه را مطالعه کنید؛ زیرا شاید پاسخنامه راه حل دیگری را امتحان کرده باشد. اگر در چند نوبت مرور و تست زدن، نتیجه خوبی از تستهای یک مبحث نگرفتید، میتوانید آن مبحث را کنار بگذارید؛ اما توجه کنید که مباحث حذف شده شما به قدری زیاد نشود که به نوعی درس را حذف کردهاید!
آمار را در کنکور حذف کنیم؟
همانطور که میدانید تعدادی از داوطلبان، به ویژه در کنکور ارشد و دکتری مدیریت، این درس را حذف میکنند و روی دروس دیگر سرمایهگذاری میکنند. از مهمترین علتهای حذف آمار و یا کسب درصد پایین، عدم آگاهی از نوع سوالات کنکور و همچنین روشها و نکتههای تستزنی است. با بررسی سوالات کنکور و همچنین مصاحبه رتبههای برتر، متوجه خواهید شد که دیگر خبری از سوالات پیچیده و چندان محاسباتی نیست و میتوان حداقل به نیمی از سوالات پاسخ داد.
سوالات آمار تقریباً قالب مشخصی پیدا کرده و با حل تمرینات زیاد و با مطالعه آمار به صورت دقیق، باحوصله و مستمر میتوان به تسلط و در نهایت درصد خوبی دست پیدا کرد. شما با حذف یک درس متحمل ریسک زیادی خواهید شد؛ یعنی امکان دارد که سایر دروسی که شما خود را برای آنها آماده کردید، دشوار باشند ولی سوالات آمار در سطح متوسط و آسانی باشند و در نتیجه شما از رقبای خود عقب بمانید. همچنین با حذف یک درس از ابتدای مسیر، ذهنیت منفی و ناتوانی پیدا میکنید که اگر هم در آینده بخواهید این درس را مطالعه کنید، این ذهنیت به شما اجازه موفقیت نخواهد داد.
اگر پایه ضعیفی دارید، لازم نیست تمام مباحث را مطالعه کنید و با انتخاب چند مبحث سادهتر، درصد مناسبی از این درس به دست آورید. نکته حائز اهمیت این است که منبع درستی انتخاب کنید و سعی کنید با انتخاب هوشمندانه مباحث، وقت و انرژی خود را هدر ندهید. در کنکور دکتری این درس با ضریب 4 اهمیت بسیار بیشتری نسبت به کارشناسی ارشد داشته و مشخصاً تاثیر بسیار زیادی در رتبه شما خواهد داشت.
به طور کلی بدیهی است که اگر شما برای رتبههای تک رقمی و دو رقمی تلاش میکنید، نباید هیچ درسی را کنار بگذارید و باید درصدهای متعادلی کسب کنید. دوستانی که فرصت کمتری برای خواندن درس آمار دارند، میتوانند به مطالعه آمار 1 (چهار فصل اول) اکتفا کنند. حتی اگر باز هم کمتر وقت دارید فصول اول و دوم را از دست ندهید، زیرا معمولاً تیپ سوالات محدودی دارند و میتوانید به راحتی به مباحث این دو فصل احاطه پیدا کنید.
نکات مهم مرور و تستزنی در مطالعه آمار
- هفتهای حداقل یک بار یادداشتهایتان را مرور کنید؛ مطالعه آمار و تسلط بر آن نیازمند مرورهای مکرر است.
- هنگام شروع مطالعه فصل دوم و زمانی که به مرحله تست زنی رسیدید، علاوه بر تستهای فصل دوم، تعدادی از تستهای فصل اول رو هم مرور کنید. به همین ترتیب فصل به فصل پیش بروید و سعی کنید به دفعات و به تناوب به تستهای فصلهای قبل مراجعه کنید تا از تسلط به مباحث قبل مطمئن شوید. این کار کمک میکند تا سرعت محاسباتتان بالاتر رفته و سر جلسه کنکور بتوانید بدون چالش و مسلط به سوالات پاسخ دهید. سعی کنید.
- یک راه مناسب برای اینکه بدانید تا چه زمانی، چه مقداری را باید مطالعه کرده باشید، پیشروی با آزمون های آزمایشی است.
- حتما پاسخنامه سوالات را بررسی کنید.
- سوالات و ابهامات خود در این درس را از یک طریق رفع کنید؛ مباحث این درس نسبتاً یه هم ارتباط دارند و ممکن است با فهم ناقص یک موضوع، دیگر موضوعات را هم از دست بدهید؛ بهترین راهکار این موضوع، شرکت در کلاس و راهنمایی گرفتن از استاد است.
- تستها کنکور بهترین منابع شما هستند؛ در تستهای تالیفی سعی کنید از تستهای استاندارد و مطمئن مطابق با سبک کنکور استفاده کنید و گرفتار تستهای پیچیده و غیرضروری موجود در کتابها و جزوات به اسم تسلط بیشتر، نشوید.
- مطالعه آمار ممکن است برای برخی افراد فرآیند طولانی و سختی باشد و خیلی دیر به تسلط برسند، اما هرگز ناامید نشوید و شک نکنید نتیجه تلاش خود را خواهید دید.
اهمیت شرکت در کلاس کنکور آمار
همانگونه که گفته شد مطالعه آمار یک فرآیند نسبتاً طولانی و زمانبر بوده و شما باید بدانید که روی کدام مباحث سرمایهگذاری کنید. در مسیر خواندن آمار باید بدانید که چه نکاتی مهم هستند و در کنکور اهمیت دارند؛ همچنین در حل تستها باید آزمون و خطاهای بسیاری انجام دهید تا توانایی تشخیص تیپ سوالات، اطلاعات لازم برای حل سوال و … را پیدا کنید. توجه کنید که داشتن شم تستزنی و اینکه بدانید در کنکور روی کدام تست وقت صرف نکنید، خیلی مهمتر از این است که تک تک سوالات را درست جواب دهید.
بهترین راهکار برای جلوگیری از اتلاف وقت و انرژی شما، شرکت در کلاس آمار استاد طورانی در موسسه نگاره است. استاد طورانی مدرس باسابقه و برجسته آمار و استعداد تحصیلی، در این کلاس با ارائه جزوه از سرفصلهای کنکور شامل توضیحات لازم برای درسنامه و تستهای متعدد، از پایه مطالب را به شما آموزش داده و با حل تستهای کنکوری و تالیفی در حین تدریس، به تثبیت مفاهیم در ذهن شما کمک بسیار زیادی میکنند. همچنین به خوبی ارتباط مباحث مختلف با یکدیگر را مورد بررسی قرار میدهند تا شما در صورت مواجهه به سوالات ترکیبی دچار هیچ مشکلی نشوید. مهمترین توانایی که شما علاوه بر تسلط بر درسنامه و مفاهیم به دست میآورید، مهارت تشخیص نوع سوالات و طریقه حل آنهاست. البته پیشنهاد میکنیم علاوه بر جزوه کلاسی، با تهیه و مطالعه منابع معرفی شده در قسمتهای قبل به تسلط بیشتری در تست زدن برسید.
از دیگر مزایای کلاس این است که داوطلبان ابهامات خود را مطرح میکنند و شما یک مسئله را از جهات مختلفی که ممکن است شما را دچار مشکل کند، بررسی خواهید کرد.
لازم به ذکر است که مطالعه آمار و تسلط بر آن، مستلزم تمرین و مرورهای مکرر است و تنها شرکت در کلاس بدون تلاش شخصی، در هیچ درسی موفقیت شما را تضمین نخواهد کرد!
سخن پایانی
درس آمار از جمله مهمترین دروس کنکور ارشد و دکتری مدیریت و حسابداری بوده و نقش مهمی در قبولی شما ایفا میکند. همچنین این درس کاربردهای فراوانی در شغل و تحصیل شما خواهد داشت. در این مطلب به بررسی بهترین منابع آمار، نحوه مطالعه آمار به صورت بهینه، نکات مهم تستزنی، حذف درس آمار و دیگر مباحث لازم این درس پرداختیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نقشه راه مطالعه آمار و یا انتخاب بهترین مباحث برای مطالع میتوانید با مشاوران نگاره، به رایگان در ارتباط باشید.
درباره موسسه آموزش عالی آزاد نگاره
نگاره همواره به دنبال نوآوری و ارائه سرویس های منحصر به فرد در سراسر کشور بوده است موفقیت سالهای اخیر که اکثریت رتبه¬های تک رقمی و دو رقمی نگاره ای بودهاند، گواهی این مدعاست. امیدواریم با دلگرمی به اعتماد شما، مسیر عدالت آموزشی و ارائه خدمات با بالاترین کیفیت را به بهترین نحو ادامه دهیم و افتخار خدمت به دانش پژوهان این سرزمین را داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از موسسه آموزش عالی آزاد نگاره
دیدگاهتان را بنویسید