چرا خلاصه نویسی کنیم؟ + 10 نکته مهم خلاصهنویسی
مقدمه
خلاصه نویسی به معنای مختصرنویسی عبارتها و جملات به زبان خود فرد پس از مطالعه کامل یک متن در جهت فهم و درک بهتر مطالب است.
همانطور که همه ما میدانیم خلاصه نویسی در مسیر یادگیری و تثبیت مفاهیم در ذهن در دوران آمادگی برای کنکور کارشناسی ارشد بسیار مفید و کاربردی بوده و بر میزان پیشرفت و یادگیری داوطلبان تاثیر بسیاری میگذارد. باتوجه به این موضوع، اکثر افراد از اهمیت این عمل باخبر هستند ولی از شیوه اصولی و درست نوشتن آن آگاهی ندارند.
یک خلاصهنویسی اصولی باید کلیه نکات کلیدی مربوط به متن اصلی را دارا باشد؛ زیرا این روش برای سهولت مطالعه مطالب ایجاد شده است و مهم است که از کنار نکات اصلی گذر نکنید. با انجام خلاصهنویسی حجم بالای مطالب موجود کاهش مییابد و مطالعه آسانتر خواهد شد.
خلاصه نویسی برای کنکور کارشناسی ارشد باید با دقت فراوان انجام شود و حتما نکات ضروری و مهم مطالب در آن آورده شود؛ زیرا نوشتن توضیحات زیاد بدون نکتههای اصلی باعث بیهوده شدن زحمتهای داوطلبان و افزایش حجم خلاصه از متن اصلی میشود.
در این مقاله شما را با روشهای صحیح خلاصهنویسی و سایر نکات مربوط به آن آشنا میسازیم.
چرا خلاصه نویسی کنیم؟
در این بخش ابتدا به این موضوع میپردازیم که چرا باید خلاصه نویسی کرد؟ آیا خلاصهنویسی در راه موفقیت آزمون کنکور کارشناسی ارشد تاثیرگذار است؟
باید گفت که انجام این عمل باعث میشود برای یافتن نکات مهم، مطالعهای دقیق و کامل داشته باشید که از اصول مهم به شمار میآيد و در عميقتر کردن يادگيری موثر است. مورد دوم اینکه حجم و زمان مرور کمتر شده و امکان مرور چندين باره را به شکلی سريع فراهم میکند.
مورد سوم اين است که تمام مطالب و مباحث مرتبط با يک موضوع را که در کتاب درسی، جزوهها، کتابهای کمک آموزشی و هر منبع ديگری پراکنده باشد، در يک جا گردآوری کرده و از پراکنده خوانی جلوگيری میکند.
مجموعه این اقدامات باعث ایجاد یک فرآیند مستحکم و اصولی در مطالعه درسها شده و در موفقیت داوطلبان تاثیر چشمگیری خواهد داشت.
ابزار مورد نیاز برای خلاصهنویسی
ممکن است گمان کنید افراد موفق و رتبههای برتر از ابزار خاصی برای خلاصه نویسی خود استفاده میکنند. اما باید به شما بگوییم که تنها چیزی که لازم دارید یک دفتر و خودکار و یا مداد است. البته در صورت نیاز میتوانید از خودکارها و مدادهای رنگی جهت جداسازی مطالب و هایلایترها استفاده کنید.
در نظر داشته باشید که حتما از یک دفتر و یا کلاسور جهت نگهداری خلاصه نویسی های خود استفاده کنید؛ زیرا امکان دارد برگههای جداگانه و پراکنده را گم کرده و یا در هنگام مرور در پیدا کردن مطالب دچار مشکل شوید. همچنین میتوانید از برخی اپلیکیشنهای موجود برای نوتبرداری و خلاصهنویسی استفاده کنید.
روش های خلاصه نویسی
حال که با دلیل خلاصه نویسی و ابزار مورد نیاز آن آشنا شدیم، به این مطلب میپردازیم که چگونه و با چه روشهایی خلاصهنویسی را برای کنکور کارشناسی ارشد انجام دهیم؟
روشهای خلاصه نویسی شامل موارد ذیل میشوند که در ادامه به بررسی هریک به طور جداگانه میپردازیم:
- علامتگذاری
- خلاصه نویسی کردن
- یادداشت برداری
علامتگذاری
علامتگذاری بهترین روش مطالعه فعال است بدین معنا که شما همزمان با خواندن مطالب با آن درگیر شوید و به کمک ابزار تحریر خود زیر کلمات و یا دور نکات کلیدی مهم خط بکشید.
در هنگام خواندن مطالب درسی در جایی که احساس میکنید ممکن است سوال کنکوری و بااهمیتی باشد و یا قسمتهایی را که نیاز به مرور دوباره و بازخوانی دارند با علامتهایی که مخصوص خودتان است و برایتان معنادار است مشخص میکنید.
نکاتی که در هنگام علامتگذاری باید در نظر داشته باشید عبارتند از:
- ترجیحا از مداد در علامتگذاری استفاده کنید تا در هنگام اشتباه قادر به پاک کردن آن باشید.
- از خط کشیدن زیاد در کتاب و جزوه خود خودداری کنید تا به هنگام مطالعه دچار سردرگمی نشوید.
حاشیه نویسی
در روش حاشیهنویسی لازم است شما کلید واژه، نکات کلیدی و برخی عبارات مرتبط با موضوعات را در حاشیه کتاب و جزوه خود در همان صفحه بنویسید تا هنگام مرور کتاب مجبور به خواندن مطالب از ابتدا نشوید و فقط قسمتهای مهم را که با زبان خودتان یادداشت کردید را مطالعه میکنید. این کار علاوه بر اینکه باعث صرفهجویی در زمان شما میشود، بازدهی بیشتری نیز خواهد داشت و شما مطالب مرتبط با یک مبحث را به صورت یکپارچه خواهید داشت.
یادداشت برداری
یادداشتبرداری از اصلیترین و زمانبرترین روشهای خلاصه نویسی است. در این روش شما به یک دفتر جهت یادداشتبرداری خود نیاز دارید زیرا استفاده از برگههای جداگانه و غیر منسجم باعث پراکندگی و سردرگمی شما حین مطالعه میشود.
در هنگام یادداشتبرداری نیاز است تا نکاتی را رعایت کنید تا بهترین استفاده را از خلاصه نویسی خود داشته باشید.
نکات مهم برای یادداشتبرداری:
- تمام متن یک صفحه را دوباره یادداشت نکنید؛ زیرا به این عمل رونویسی میگویند.
- نکات اصلی و کلمات کلیدی را یادداشت کنید تا هنگام مرور مجدد با دیدن آن کلمات توضیحات مربوط به آن بخش را به خاطر بیاورید
- سعی کنید برای خود یک نقشه ذهنی از مباحث ترسیم کنید.
نکات مهم خلاصه نویسی صحیح
انجام هرکاری نیازمند رعایت نکات مهمی است تا بتوان آن را به بهترین نحو ممکن انجام داد. خلاصهنویسی نیز از این قاعده مستثنا نبوده و نکاتی پیرامون خود دارد که باعث میشود نتیجه کار آن طور که مدنظر است، پیش برود.
نکات مربوط به خلاصه نویسی شامل موارد ذیل میشوند:
1_ خلاصهنویسی ما باید پویا و به روز باشد؛ بدین معنا که شما در ماههای اول که به خلاصه نویسی مشغول هستید در بازه زمانی که مختص مرور مطالب است متوجه این موضوع میشوید که یک سری از مطالبی که در گذشته برای شما دشوار بودند امروز بسیار آسان است و در دسته نکات مهم جای ندارند.
در این مواقع شما باید خلاصهنویسی خود را تغییر داده و نکات مهمتر و به روز خود را جایگزین موارد قبل کنید. در هربار مرور و برگشت، قسمتی از مطالب در خلاصهنویسیها برای داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد آسان شده است به همین علت میتوان از حجم خلاصهها کاست و کیفیت مطالب آنها را افزایش داد.
2_ برخی از داوطلبان از کتابها و جزوههایی که درسها را خلاصه کردهاند و یا خلاصههای سایر داوطلبان و رتبههای برتر استفاده میکنند؛ اما پیشنهاد ما این است که خلاصهنویسی از طریق خود دانشپذیران انجام گیرد؛ به این دلیل که شما در ماههای آخر منتهی به کنکور دارای یک گنجینه ارزشمند از نکات و کلمات کلیدی هستید که به زبان خودتان و با توجه به نیاز شخص شما تهیه شده و میتواند دلیل موفقیت شما در هنگام مرور و بازخوانی مطالب باشد.
3_ بسیاری از افراد در ماههای ابتدایی شروع به خلاصهنویسی میکنند اما تا چند وقت به سراغ مطالعه و مرور آنها نمیروند و این عمل باعث فراموشی آن نکات میشود. شما خلاصه نویسی میکنید تا دائماً به مرور و جمعبندی مطالب خوانده شده خود بپردازید. از جمع شدن خلاصهنویسیها و نخواندن آنها در بازه زمانی طولانی مدت بپرهیزید و سعی کنید آخر هر هفته به مرور خلاصه مباحث تمام شده و آخرماه به مرور خلاصه هر فصل بپردازید.
4_ خلاصه نویسیهای خود را تمیز و باحوصله انجام دهید؛ زیرا بههم ریختگی و نامرتب بودن کاغذها و نوشتهها، ذهن شما را دچار آشفتگی میکند و تمرکزتان را برهم میریزد.
5_ داوطلبان اکثر اوقات گمان میکنند استفاد از چند منبع برای خلاصهنویسی بسیار عمل هوشمندانهای است اما باید به شما بگوییم که این تصور اشتباه است. داوطلبان کنکور باید در طول دوران مطالعه خود از یک منبع مشخص برای مطالعه و خلاصه نویسی استفاده کنند و زمانی را که صرف خواندن چند منبع متفاوت کنند را به یک منبع خوب اختصاص دهند و آن را چندینبار مطالعه کنند.
آیا ماه پایانی منتهی به کنکور زمان مناسبی برای خلاصه نویسی است؟
توصیه ما به داوطلبان کنکور درباره خلاصهنویسی در ماه پایانی کنکور این است که اگر میزان خلاصهنویسی در حد چند جمله و یا کلمات کلیدی و مهم در هنگام مرور مطالب است موردی نداشته و بسیار مفید و ضروری است اما آن دسته از داوطلبانی تاکنون خلاصه نویسی انجام ندادهاند، ماه پایانی فرصت مناسبی برای انجام این کار نیست.
سخن پایانی
خلاصه نویسی عملی که است که انجام آن در روزهای پایانی کنکور باعث کاهش استرس و اضطراب شما میشود؛ زیرا به کمک آن میتوانید جمعبندی و مروری عالی در درسهای خود داشته باشید و باعث افزایش دقت و تمرکز داوطلبان خواهد شد.
در این مقاله شما را با خلاصهنویسی ، انواع روشهای و نکات مهم مرتبط با آن آشنا کردیم و با برنامهریزی و مطالعه دقیق دروس و استفاده از خلاصه نویسی برای مرور مکرر مباحث، به راحتی میتوانید به نتیجه دلخواه خود دست پیدا کنید.
درباره موسسه آموزش عالی آزاد نگاره
نگاره همواره به دنبال نوآوری و ارائه سرویس های منحصر به فرد در سراسر کشور بوده است موفقیت سالهای اخیر که اکثریت رتبه¬های تک رقمی و دو رقمی نگاره ای بودهاند، گواهی این مدعاست. امیدواریم با دلگرمی به اعتماد شما، مسیر عدالت آموزشی و ارائه خدمات با بالاترین کیفیت را به بهترین نحو ادامه دهیم و افتخار خدمت به دانش پژوهان این سرزمین را داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از موسسه آموزش عالی آزاد نگاره
دیدگاهتان را بنویسید